TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

Svetski dan džeza

Danas je Svetski dan džeza, koji se tradicionalno u svetu obeležava trinaesti put Obeležio ga je i Nišville jazz festival na bini u Niškoj tvrđavi. Inače, niški festival džeza obeležava ove godine obeležava tri decenije od svog od osnivanja.

Nišville jazz festival i ove godine tradicionalno je obeležio Svetski Dan Džeza. Na bini ispred Nišville Džez Muzeja u Niškoj tvrđavi nastupiili su niški bendovi LAB Organ Trio i Nišville Jam Orchestra etno džez sastav koji okuplja dvadesetak mladih muzičara koji zajedno izvode tradicionalne romske pesme sa područja Balkana.

Naš repertoar se sastoji od etno pesama, džez pesama, džipsi džez. Volimo da radimo nešto drugačije, volimo da vidimo nove reakcije, čujemo nova pitanja. Džez zato što je danas nešto nesvakidašnje, to je grana muzike koja pokazuje pravu umetnost u muzici. Džez nema ograničenja, kaže vokal u bendu “Nišville Jam Orchestra” Zlata Marinković.

UNESCO je poslednji dan aprila pre 13 godina poglasio Internacionalnim danom džeza, na inicijativu Herbija Henkoka.

Od početka smo se priključili ovoj inicijativi Herbija Henkoka i svake godine obeležavamo Međunarodni dan džeza. Prošlo je više od 100 godina. Nadamo se da ćemo jednog dana i mi imati centralnu svetsku proslavu Dana džeza. Imali smo neke razgovore na tu temu da to bude baš u Nišu, upravo zbog Nišvila. Odustali smo jer nemamo koncertnu dvoranu tog nivoa i kvaliteta da bismo ugostili najveće svetske zvezde, kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Nišville jazz festival ove godine obeležava veliki jubilej – 30 godina postojanja.

300 programa, 1000 izvođača, 10 dana, puno stejdževa, čak jedan cirkus ove godine. Da nas ne bi kritikovali da smo od Nišvila napravili cirkus, onda ćemo zaista dodati i taj segment da bismo upotpunili festival, dodaje Blagojević.

Internacionalni dan džeza obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com