TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Hronika

SVETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Promocijom knjige “Nova biblioteka – inovativnost i socijalna uloga biblioteka” Jasmine Ninkov, bibliotekari Beograda zajedno sa niškim obeležili su Svetski dan knjige i autorskih prava.

Da bi privukli pre svega mlađe generacije da više čitaju, u niškoj biblioteci omogućen je popust od 50 odsto na godišnju članarinu do kraja aprila.

Savremena javna biblioteka danas predstavlja status javne zgrade zajednice, njenu dnevnu sobu, otvorenu za sve uzraste. Kao zgrade, to su građevine koje zahvaljujući svojim korisnicima i bibliotekarima postaju mesta interaktivne inteligencije, kaže direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

“Grad Niš Svetski dan knjige obeležava bibliotekarima u biblioteci odnosno kada javne ličnosti, poznati umetnici postaju bibliotekari koji preporučuju knjige. Cilj je da skrenemo pažnju na knjigu i da deca što pre budu u kontaktu sa njom jer je ona temelj civilizacije”, kaže Jasmina Ninkov.

Knjige nikad neće biti prevaziđene uprkos modernim tehnologijama, smatra dečji pisac Stefan Mitić Tićmi. Kako kaže, deca danas imaju manje pažnje, ali radoznalost uvek pobeđuje.

Zato deca vole rilsove, ali sam to iskoristio u svojoj novoj knjizi i ispričao priču kroz delove koja na kraju postaje jedna” kaže Tićmi.

Svetski dan knjige obeležava se od 1995. godine, odlukom Uneska, na dan rođenja jednog od najpoznatijih pisaca svih vremena Vilijama Šekspira, ali i na dan smrti Migela de Servantesa, koji je napisao prvi moderan roman.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com