TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI Zabava

TISA PROCVETALA – NAJTUŽNIJE JE VEČE KADA “TISIN CVET” UMIRE (VIDEO)

Tisa je ponovo procvetala što znači da je je reka čista na šta je Novi Bečej najviše ponosan.

Na reci Tisi sinoć su izašli prvi mužjaci insekta poznatog kao “Tiski cvet”, a danas je došlo do parenja sa ženkama što dovodi do jedinstvenog prirodnog fenomena “Cvetanja Tise”.

Insekti su zlatnozelenog tela i crnih očiju, nalik na vilinkonjice.

Izlaskom na površinu vode u velikim rojevima kreiraju prizor za pamćenje koji privlači veliku pažnju ljubitelja prirode.

“Nakon što borave u mulju tri godine kao larve insekti izlaze na jedan dan, pare se i zatim uginu. Ženke i muzjaci iznad vode žive samo jedan dan, pa se smatra da njihova ljubav traje ceo život. Legenda kaže da se na reci Tisi kada cveta, ispunjavaju ljubavne želje, zbog čega mnogi zaljubljeni parovi dolaze i puštaju licidersko srce sa svećicom u reku kako bi im ljubav potrajala”, kaže turistički vodič Tatjana Vlaškalin.

Turizam Bečeja oslanja se se na cvetanje Tise, pa su čarde i hoteli su u ovo doba godine puni.

Lokalni alas, Dušan Grujić kaže da se seća vremena kada godinama nije cvetala, a fenomen se vratio, što je žnačajno posebno za one koji žive sa rekom.

“Nas lokalne alase za Tisu vezuju emocije. Kada se dešavalo cvetanje u školi nije bilo opravdanih, ili neopravdanih svi smo napuštali učionice i trčali da vidimo ovaj redak prirodni fenomen.Tužna je jedino slika kada tiski cvet počinje da umire pre noči. Pre dve godine bilo je toliko rojeva da nije moglo ulicom da se prođe”, priseća se Grujić.

Ovi insekti se pojavljuje još samo na reci Jangcekjang u Kini.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com