TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

Tradicija složnih komšija: Uskršnje radosti u zgradi

Oko stotinu stanara zgrade u Milojka Lešjanina 65 u Nišu svake godine se okupljaju povodom Uskrsa i slave ovaj praznik u holu zgrade. To rade, kako kažu, već godinama, a cilj je da okupe pre svega decu kojih u ovoj zgradi ima čak osamnaest.

USKRŠNJA TRADICIJA SLOŽNIH KOMŠIJA

 

Složne komšije često dele ne samo prostor u kojem žive, već i vreme i emocije. Oni su tu jedni za druge, bilo da je reč o pozajmici šećera ili podršci u teškim životnim situacijama. Njihova međusobna podrška čini život u zajednici prijatnijim i sigurnijim. Uskrs je prava prilika da se okupe i podele radost praznika. Upravnik zgrade kaže da to rade već godinama.

Ljubomorno čuvamo tu tradiciju. Čuvaćemo je i dalje i slaviti Uskrs ne samo ove godine nego i svake sledeće. Cilj je da okupimo mališane i da se druže, kao i svi ostali stanari”, kaže upravnik stambene zajednice Miloš Stefanović. 

U zgradi sa 38 stanova živi čak osamnaest mališana. Iako nisu sva deca bila prisutna jer su sa svojim porodicama otputovala, za njih se čuva uskršnje jaje.

Ovde u zgradi vlada drugarstvo, prijateljstvo i sloga. Svi smo složne komšije i većih problema nemamo, ali kad i ima problema sve se uz dogovor rešava”, kaže jedan od stanara zgrade Nikola Miladinović. 

Jedan od stanara je i Jovica Đorđević sa četvrtog sprata koji, kako kaže, uvek toleriše buku koju prave deca jer bez obzira na različite životne stilove, uverenja ili navike, složne komšije su uvek spremne da se prilagode i prihvate raznolikost unutar svoje zajednice

Kućni red se poštuje, imamo dosta dece pa galame ima, ali nema prepirki”, kaže Jovica Đorđević. 

U zgradi u Ulici Milojka Lešjanina br. 65 živi ukupno 105 stanara koji se na kraju druženja tradicionalno slikaju i šalju snažnu poruku o važnosti zajedništva. Ističu da je njihova proslava Uskrsa s decom postala više od obične manifestacije – to je postalo simbol njihovog jedinstva i složnosti.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com