TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Hronika Udarne VESTI

U SVRLJIGU I DALJE VANREDNO ZBOG POPLAVA, ALI SE VODA POVLAČI

Srđan Mitrović, načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu

Stanje na teritoriji opštine Svrljig se stabilizuje i došlo je do opadanja nivoa Pravačkog potoka, jer je voda potoka probila bedem i uliva se u Svrljiški Timok, saopštio je MUP.

U Svrljigu je i dalje vanredno zbog izlivanja bujičnih potoka, ali je situacija bolja i ne očekuju se nove poplave, kaže za TV Zona plus Srđan Mitrović, načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu.

“Pravački potok se jutros izlio u donjem toku u blizini mesta gde se uliva u Svrljiški Timok i ugrozio oko 40 objekata. Pripadnici sektora za vanredne situacije su na terenu, pretražili smo sve objekte, evakuisali jedno lice kao i više domaćih životinja. Sada je situacija bolja nego u jutarnjim satima, voda se povlači, mi nastavljamo sa radom i trenutno crpimo vodu iz više poplavljenih objekata, kaže Mitrović.

U Svrljigu je jutros za kratko vreme palo više od 30 litara kiše po metru kvadratnom, što je i dovelo do bujica. Meštani kažu da je voda ušla i u kuće i u pomoćne objekte.

Komšija je pre dva dana stavio novi laminat u celoj kući, sada je sve upropašteno,” kaže jedan Svrljižanin i dodaje da je voda još uvek “gde god se okreneš.”

Ipak, usled povoljnihi vremenskih prilika, sada se ne očekuju nova izlivanja.

„Svrljiški Timok je i dalje ispod granice redovne odbrane od poplava, ima još manjih problema na još jednoj maloj reci, ali su opštinski štab i komunalno preduzeće preduzeli mere, tako da tamo nema ugroženih objekata. Pripadnici sektora za vanredne situacije biće na terenu, sve dok se ne sanira i iscrpi iz svih poplavljenih objekata,” kaže Mitrović.

Sve snage zaštite i spasavanja su na terenu i preventivno se vrši punjenje džakova sa peskom od strane JKP Svrljig, radi zaštite bedema na Lukovičkom potoku, saopštava MUP.

U delu opštine Svrljig danas je proglašena vanredna situacija zbog obilnih kiša koje su dovele do izlivanja bujičnih potoka, kao i izlivanja vode u domaćinstva, a evakusano je i jedno lice.

Vanredna situacija je proglašena za naselja Svrljig, Niševac i Merdželat, saopštio je MUP.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com