TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Politika Udarne VESTI

U BRISELU  NOVA RUNDA DIJALOGA NA NAJVIŠEM NIVOU

Šef diplomatije EU Žozep Borelj sazvao je za danas novi sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na stolu će, kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove, biti dve teme – nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

FILE – Serbian President Aleksandar Vucic, left, and Kosovo’s Prime Minister Albin Kurti, right, meet with European Union foreign policy chief Josep Borrell, second left, in Brussels, on Feb. 27, 2023. The leaders of Serbia and Kosovo meet in Brussels on Tuesday May 2, 2023 to continue talks on the implementation of a European Union-backed 11-point plan to normalize ties between the two, but tensions continue to simmer. (AP Photo/Virginia Mayo, File)

Tačno 45 dana posle poslednjeg sastanka u Ohridu, kada je dogovoren Aneks Evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ponovo će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uz posredovanje Borelja i uz prisustvo specijalnog izaslanika Evropske za dijalog Miroslava Lajčaka. Kako je najavljeno iz EEAS, domaćin sastanka Borelj će se po završetku obratiti javnosti.

Ipak, ono što se razlikuje od prethodnih sastanaka, barem prema najavi, jeste da nisu najavljeni prvo bilateralni, pa trilateralni sastanak, već odmah zajednički sa početkom u 18 sati. Fokus će, kako su naveli, biti na primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a od strana se očekuje da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, posle čega će biti predstavljen prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM.

Takođe će, navodi se u saopštenju, dve strane imati priliku da razgovaraju i o drugim pitanjima od političkog značaja.

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com