TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne Zdravstvo

U NIŠKOM I TOPLIČKOM KRAJU NEMA GROZNICE ZAPADNOG NILA

Institut za javno zdravlja Niš

Otkako je 1. juna počeo nadzor nad groznicom zapadnog Nila, na području Nišavskog i Topličkog okruga nije prijavljena nijedna sumnja na tu bolest, rečeno je Zoni plus u Institutu za javno zdravlje Niš. Prema podacima kojima raspolaže Institut, na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga nema zaraženih komaraca.

Na teritoriji Srbije do 6. avgusta registrovana su prva dva potvrđena slučaja groznice Zapadnog Nila, oba u Vojvodini, koja su se završila smrtnim ishodom.

Sezonski nadzor u humanoj populaciji trajaće, prema iskustvu iz prethodnih pet sezona, do prve polovine novembra meseca. Za naše geografsko područje karakteristično je da vektori postaju aktivni u proleće, (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlja Niš pojašnjavaju i kakvi su simptomi te bolesti i koje su mere prevencije.

SIMPTOMI

Simptomi bolesti su slični gripu: temperatura, malaksalost, glavobolja. Bitan podatak je boravak osobe na području gde već postoji registrovano oboljenje i gde je visoka aktivnost komaraca, navode iz Instituta.

Dijagnozu bolesti postavlja lekar, infektolog, na osnovu kliničke slike i epidemioloških podataka, a laboratorijska dijagnostika vrši se u Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” iz krvi i likvora.

PREVENCIJA

Najjednostavnija i najbolja mera prevencije je sprečiti ubod komarca.

Većina komaraca je aktivna u zoru i sumrak, pa treba izbegavati boravak van kuće u ovom periodu ukoliko je to moguće, i to pre svega na mestima na kojima je najveća aktivnost komaraca – boravak pored reka, stajaćih voda u šumama. Potrebno je koristiti repelente tokom boravka na otvorenom, uz istovremeno nošenje odeće sa dugačkim rukavima i nogavicama.

Redukcija broja komaraca u zatvorenom i na otvorenom prostoru

Preporučuje se upotreba zaštitnih mreža ili komarnika na vratima i prozorima, tako da komarci ne mogu da prodru u zatvoren prostor. Redukcija broja komaraca na otvorenom, gde se radi, igra ili boravi postiže se isušivanjem izvora stajaće vode i eliminisanjem mesta na koja se sklanjaju vektori – komarci. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com