уторак, јун 25

U NIŠU OTVORENA KANCELARIJA POVERENIKA ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA (VIDEO)

0
27

Posle Novog Sada, regionalna kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka otvorena je u Nišu. To je druga kancelarija Poverenika koja je otvorena van sedišta u Beogradu, a u planu je da se otvori i u Kragujevcu.

Cilj je da se građanima sa juga Srbije omogući da lakše ostvare svoje prava jer prema rečima poverenika Milana Marinovića najveći broj zahteva stiže upravo sa juga Srbije.

Usvajanjem izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja poverenik je dobio mogućnost da otvori kancelarije i izvan sedišta u Beogradu kako bi svi građani Srbije imali jednaku mogućnost pristupa ovoj instituciji. Posle Novog Sada u decembru prošle godine, otvorena je u Nišu.

Nažalost istraživanja su pokazala da mnogo građana van Beograda nisu upoznati čime se Poverenik bavi. Zato je jedna od glavnih ideja da se poverinik otvori van Bg”, kaže Poverenik Milan Marinović. 

Kancelariju u Nišu poverenik je dobio na korišćenje od Grada Niša bez naknade i u početku će raditi službenici iz Beograda, a kada prođu obuku u ovoj kancelariji će raditi i niški kadar.

To je korak bliže republičkim institucijama da građani i mediji brže i lakše stižu do informacija na osnovu zakona jer je mnogo zahteva prema našim preduzećima i instuticajama”, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. 

Prema zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja rok za odgovore je od 15 do 40 dana, ne računajući informacije koje se tiču ugrožavanja zdravlja i zaštite životne sredine, po kome podnosilac može da dobije informaciju u roku od 48 sati.

Kancelarija Poverenika se nalazi u Ulici Milojka Lešjanina br. 26.


Leave a reply