TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

U NIŠU OTVORENA SPOMEN-SOBA „KOSMETSKE ŽRTVE – JUNACI OTADŽBINE – HEROJI KOŠARA“ (VIDEO)

U Nišu je otvorena Spomen-soba „Kosmetske žrtve – junaci otadžbine – heroji Košara“ u znak sećanja na sve kidnapovane i ubijene na području Kosova i Metohije.

Na fotografijama je 2.500 ljudi. Ni četvrt veka kasnije, za mnoga ubistva niko nije odgovarao.

Njihove porodice i dalje se bore za pravdu i istinu. Među njima je ćerka otetog i ubijenog Tomislava Markovića i sestra otetog Novice Markovića, Snežana Zdravković, zastupnik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM.

“Slike nekada kažu više od reči, reći će vam ono što mi ne stignemo da kažemo i slike govore istinu – da je nad našim najbližima počinjen zločin. Ta istina je jedina a mi porodice žrtava čekamo pravdu više od četvrt veka” – rekla je Snežana.

Ova soba je način da se ti ljudi otrgnu od zaborava, jer se već mnogo toga zaboravilo, upozorio je nekadašnji general policije Bratislav Dikić.

“Danas smo na mestu velike tuge ali i ponosa”

Niš je imao obavezu da otvori jednu ovakvu sobu, izjavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

“Ovu prostoriju grad je opredelio za Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM , da se okupe, razmene informacije i zajedno se bore za pravdu”.

Podsetila je da jedan niški bulevar nosi naziv Heroji sa košara i rekla da je u planu da se veliki kružni tok koji izlazi na taj bulevar opremi velikim jarbolom i trobojkom koja će da se vidi sa Koridora 10, kao i da se na taj kružni tok postavi tzv. granični kamen sa nazivima svih graničnih prelaza gde su stradali Srbi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com