UHAPŠENI ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA I PRANJA NOVCA: OPRALI 1,7 MIL. EVRA

UHAPŠENI ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA I PRANJA NOVCA: OPRALI 1,7 MIL. EVRA

Zbog sumnje da su malverzacijama prisvojile 208.159.565 dinara ili više od milion i 765 hiljada evra, niška policija uhapsila je šest osoba. Protiv još 14 osoba, od kojih se za njih pet intenzivno traga, biće podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Ne precizira se odakle su uhapšeni i osumnjičeni, ali imaju veze sa firmom “Zgop” Novi Sad.

Uhapšeni su Z. S. (1962), bivše odgovorno lice firme „Zgop“ a.d. Novi Sad, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, B. M. (1981), odgovorno lice PD „NIR“, „Herero“ i „MB Aufbau 2001“, koji se tereti za zloupotrebu položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i pranje novca u saizvršilaštvu.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju i pranje novca u pomaganju, uhapšeni su A. P. R. (1968), bivše odgovorno lice PD „NIR“, Z. M. (1970), bivše formalno odgovorno lice PD „Herero“, kao i M. N. (1978), bivše odgovorno lice PD „Fero promet eksport-import“, dok se D. M. (1965), odgovorno lice jedne preduzetničke radnje, tereti za krivično delo pranje novca u pomaganju.

Policija navodi da se terete da su, od januara 2018. do kraja aprila 2020. godine fiktivno sačinjavali poslovnu dokumentaciju, koja se odnosi na navodno pružanje usluga izvođenja radova na železničkoj infrastrukturi i IT usluga, i prenosili novac sa računa tog novosadskog preduzeća na račune drugih firmi.

A onda, kako se sumnja, novac uplaćivali na lične račune trojice osumnjičenih za kojima se traga, nakon čega ga je jedan od njih i podigao.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu. Opširnije na našem sajtu.