TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti Društvo Udarne

UKC NIŠ: PROŠIRUJE SE KOVID ZONA, OBUSTAVLJENE OPERACIJE KOJE NISU HITNE! (VIDEO)

prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš

U ovom trenutku u kovid režimu rada je četvrti, peti, deo nultog i deo najnižeg sprata Univerzitetskog kliničkog centra NIš, rekao je za Jutarnji program Zone plus direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić. Kako kaže, zbog sve većeg broja kovid pacijenata privremeno je obustavljeno obavljanje elektivnih operacija poput operacije ugradnje veštačkog kuka ili kolena.

“Zdravstveni sistem je prenapregnut! Jednu po jednu zdravstvenu ustanovu isključujemo iz redovnog funkcionisanja I pretvaramo u kovid bolnicu. Samo hitne pacijente parimamo. Na neurohirurgiji 43 pacijenta, svi hitni. Ortopedija, kompletno trauma! Nema proteza, stali smo, ne ugrađujemo proteze. Nema elektivnih operacija, samo hitna stanja radimo. To je posledica korone, to što će neko imati slabiji kvalitet života jer će dobiti veštački kuk tek za dve godine!”

Kako kaže, zdravstveni sistem nije kutija bez dna iz koje mogu da se uzimaju zdravstveni radnici.

“Kad počne kovid, UKC Niš prestaje da bude klinički centar jer deo svojih kapaciteta usmerava prema kovidu. To umanjuje broj pacijenata koje možete da lečite, umanjuje broj ljudi koje možete da zakažete, da ih pripremite za operaciju” – rekao je Perišić.

Ocenjuje da je dobro što Kruševac ima kovid bolnicu, jer je na taj način značajno rasterećen UKC Niš. Jutros u šest sati kovid bolnica u Kruševcu imala je 428 pacijenata.

ZA NEDELJU DANA POROĐENE ČETIRI TRUDNICE SA KOVIDOM

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš za nedelju dana porođene su četiri trudnice sa potvrđenom kovid infekcijom, rekao je za Zonu plus direktor UKC prof. dr Zoran Perišić. Ni jedno od novorođenčadi nije pozitivno. “Sve su već otišle kući. Mi smo referentna kuća za celu Srbiju južno od Beograda za ginekologiju i pedijatriju”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com