TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti SVET VESTI

UKRAJINA: VIŠE GRADOVA TRPI RAZORNE UDARE

Rat u Ukrajini ušao je u šesnaesti dan. Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su uništena još dva ukrajinska vojna aerodroma, dok iz Kijeva ističu da više gradova trpi razorne udare.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od dva i po miliona ljudi napustilo je zemlju.

Zvanični Kremlj je saopštio da će se sukob u Ukrajini okončati čim Zapad bude delovao povodom više puta izražene zabrinutosti Rusije zbog ubijanja civila u istočnoj Ukrajini i proširenja NATO-a na istok.

Guverner Izjuma: Zaustavljena evakuacija zbog granatiranja

Pokušaj evakuacije civila “humanitarnim koridorom” iz istočnog ukrajinskog grada Izjuma zaustavljen je danas zbog granatiranja koje su izvele ruske snage, izjavio je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjegubov.

Sinjegubov je naveo da u Izjumu i dalje nema struje, grejanja i vode, kao ni telefonskog signala, prenosi Rojters.

Šef ruskog centra nacionalne odbrane Mihail Micinzev ranije danas je najavio da će Rusija jednostrano otvoriti humanitarne koridore iz područja specijalne vojne operacije u Ukrajini svakog narednog dana.

“Zvanično saopštavamo da će humanitarni koridori u pravcu Rusije biti unilateralno otvoreni bez bilo kakvih sporazuma i to od 10 sati ujutru svakog dana, kazao je on, a preneo TAS S.

Nebenzja: 30 laboratorija radilo na bioloskom oruzju u Ukrajini

Mreža od oko 30 bioloških laboratorija u Ukrajini je bila uključena u stvaranje patogena smrtonosnih bolesti, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, na sednici Saveta bezbednosti koji je sazvala Moskva.

“Neki dokumeti su došli u posed ruskog ministarstva odbrane. U njima se potvrđuje da je formirana mreža od najmanje 30 bioloških laboratorija u Ukrajini, koje su izvodile vrlo opasne biološke eksperimente sa kugom, antraksom, kolerom i ostalim smrtonosnim bolestima”, naveo je Nebenzja, prenosi TAS S.

On je rekao da je program finansirala agencija pri ministarstvu odbrane SAD, uključujući i Nacionalni centar za obaveštajne podatke iz medicine, takođe pri ministarstvu odbrane.

Kina zabrinuta zbog informacija o biolaboratorijama u UKR

Kineski izaslanik pri UN Džang Jun izjavio je danas da sednici Saveta bezbednosti UN da zabrinutost Rusije u vezi sa biolaboratorijama u Ukrajini treba pažljivo razmotriti.

“Sve informacije o biološkoj aktivnosti u vojne svrhe treba da privuku visok nivo pažnje međunarodne zajednice. Kina je sa zabrinutošću primila informacije koje je Rusija dostavila. Da bi se poštovala Konvencija o zabrani biološkog oružja, dužnost je svih zemalja da uzmu u obzir zabrinutost Rusije”, rekao je Jun.

On je ocenio da su direktni pregovori Rusije i Ukrajine, uključujući na nivou ministara spoljnih poslova, “pozitivni koraci ka postizanju mira”, koje svetska zajednica treba da podrži, prenosi Sputnjik.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja poinovio je na danasnjoj sednici Saveta bezbednosti UN tvrdnje Moskve da su se u Ukrajini održavali biološki eksperimenti sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, dizenterije i još nekih smrtonosnih virusa i ukazao da je rizik od upotrebe biološkog oružja realan.

Grinfild: Ukrajina nema program razvoja bioloskog oruzja

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da Ukrajina nema program razvoja biološkog oruža i da ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje koje podržavaju SAD.

Ona je rekla da su SAD veoma zabrinute da bi zahtev Rusije za ovaj sastanak mogao biti potencijalno delo prebacivanja odgovornosti na drugoga, preneo je Rojters.

Tomas-Grinfildova je istakla da SAD veruju da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko ili biološko oruže za ubistva u sklopu incidenta sa namerom da optuži druge ili da podrži vojne operacije.

Američka ambasadorka u UN kazala je i da je i Kina širila dezinformacije kako bi podržala ruske nečuvene optužbe.

Zelenski:Informisao sam Bajdena o zlocinima Rusije nad civilima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je na Tviteru napisao da je informisao DŽozefa Bajdena o ruskim zločinima nad civilima.

“Dao sam mu procenu stanja na bojnom polju, informisao sam ga o zločinima Rusije nad civilima. Složili smo se o daljim koracima koji su potrebni za odbranu Ukrajine i kako da se pojačaju sankcije protiv Rusije”, naveo je Zelenski na Tviteru, prenosi Rojters.

On nije dao više detalja o razgovoru, koji je prethodio Bajdenovom obraćanju naciji o tome da će SAD ukinuti trgovinske povlastice Rusiji.

Jutjub blokira kanale koje finansira Moskva

Jutjub će odmah blokirati pristup kanalima povezanim sa ruskim medijima koje sponzoriše Moskva, saopštila je večeras ta američka kompanija.

Jutjub je citirao pravilo kojim se zabranjuje emitovanje sadržaja u koji negira ili trivijalizuje dokumentovano nasilje, preneo je Rojters.

Najveći svetski striming video servis, koji je u vlasništvu kompanije Alfabet Gugl, navodi da ruski napad na Ukrajinu potpada pod kršenje pravila kuće.

“Naša pravilnik zabranjuje sadržaj kojim se negira, minimizuje ili trivijalizuje nasilje i mi ćemo ukloniti sadržaj o ruskoj invaziji na Ukrajinu koji krši naša pravila. U skladu sa time, odluka stupa na snagu odmah, a blokiraćemo i sve Jutjub kanale koji su povezani sa medijima koje finansira ruska država”, kazao je portparol Faršad Šadlu.

ZELENSKI: UKRAJINA JE NA STRATEŠKOJ PREKRETNICI

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je ta zemlja došla do strateške prekretnice. Kaže da 16. dan brane zemlju, duže nego što je iko očekivao i da neće dati ni “jedan odsto svoje slobode”.

U MARIJUPOLJU KRITIČNO

Kijev je saopštio da je situacija u opkoljenom ukrajinskom gradu Marijupolju kritična i neizvesno je da li će osam kamiona sa humanitarnom pomoći moći da stignu do grada.

KIJEV: ČERNOBILJ I DALJE BEZ STRUJE

Takođe, I dalje traje kriza sa nuklearnom elektranom u Černobilju. Kijev, naime, tvrdi da snabdevanje černobiljske nuklearne elektrane električnom energijom još nije obnovljeno, uprkos tome što je rusko Ministarstvo energetike reklo da su je u četvrtak obnovili beloruski stručnjaci. Ukrajina je upozorila na povećan rizik od curenja radijacije ako se visokonaponski dalekovod, oštećen u borbama, ne popravi u postrojenju, koje su zauzele ruske snage.

MILANOVIĆ O PADU BESPILOTNE LETELICE: OZBILJAN INCIDENT

U Zagreb je pala bespilotna vojna letelica koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz vazdušnog prostora Mađarske, a najverovatnije doletela iz Ukrajine.

Premijer Plenković je saopštio da je reč o letelici ruske proizvodnje. Ali i da je reč o ukrajinskom dronu za osmatranje

Hrvatski predsednik Zoran Milanović, povodom pada bespilotne letelice, ocenio je da je to ozbiljan incident.

“Kako stvari zasad stoje, letelica je doletela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je ostala bez goriva”, rekao je Milanović.

Postavlja se pitanje kako to NATO nije detektovao let ove bespilotne letelice na “svom” nebu.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com