TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti SVET VESTI

UKRAJINSKE TRUPE GRANATIRALE ANTONOVSKI MOST NA DNJEPRU

Sto četrdeset sedmi dan rata u Ukrajini. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin predočio je da Moskva ne vidi želju Ukrajine, kako je rekao, da se sprovede preliminarni mirovni sporazum dogovoren u martu.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je formirana specijalna komisija za kontrolu upotrebe oružja koje je isporučeno Ukrajini za borbu protiv ruskih snaga.

“Naši partneri su u potpunosti informisanI kako koristimo dobijeno oružje. Ali da bismo stali na put manipulacijama ruskih propagandista i onih koji im pomažu u Ukrajini ili negde druge, formiran je dodatni odbor za kontrolu”, rekao je Zelenski, prenosi Gardijan.

Ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbasa nastavlja da postiže minimalni napredak, dok ukrajinske snage drže svoje linije, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

Ukrajinske trupe ispalile su rano jutros 12 projektila iz lakih višecevnih raketnih bacača HIMARS na Antonovski most preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti. U današnjem izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije na Tviteru navodi se da je Antonovski most preko reke Dnjepar verovatno još upotrebljiv.

“Velika je verovatnoća da će most ostati upotrebljiv, a on je od vitalne važnosti za ruske snage”, navelo je ministarstvo.
Britanski obaveštajci su saopštili u izveštaju da je to “jedan od samo dva putna prelaza preko Dnjepra, preko kojih Rusija može da snabdeva ili povlači svoje snage”, na teritoriji koju je zauzela zapadno od reke, prenosi Rojters.
Kontrola prelaza preko Dnjepra će verovatno postati ključni faktor u ishodu borbi u regionu, saopštilo je britansko ministarstvo.

Ruski borbeni avioni oborili su ukrajinski lovac mig 29 u Nikolajevskoj oblasti i jurišni avion Su-25 u Donjeckoj narodnoj republici (DNR), saopštio je portparol Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Sjedinjene Države i saveznici počinju da razmatraju mogućnosti za obuku ukrajinskih pilota, kao deo dugoročnih napora da se potencijalno pomogne Kijevu da izgradi novo ratno vazduhoplovstvo, rekao je Rojtersu komandant vojnih vazduhoplovnih snaga SAD Čarls Braun.

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da geopolitički ciljevi “specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini” više nisu ograničeni na Donbas, već da uključuju i druge teritorije, i da će Rusija dalje povećavati broj ciljeva, ako Zapad nastavi da isporučuje Kijevu oružje dugog dometa. Istovremeno, Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da će Sjedinjene Američke Države poslati četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) u Ukrajinu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com