USPEŠNI RAZGOVORI U STEJT DEPARTMENTU, UPOZORENJA KURTIJU ISKRENA (VIDEO)

USPEŠNI RAZGOVORI U STEJT DEPARTMENTU, UPOZORENJA KURTIJU ISKRENA (VIDEO)

Srpski šef diplomatije je izjavio da su razgovori koje je vodio u Vašingtonu uoči današnjeg Molitvenog doručka bili uspešni za Srbiju, da je iz Stet departmenta stigla još jedna potvrda da je postupanje predsednika Aleksandra Vučića ispravno i da štitimo nacionalne i državne interese tako da ne ugrozimo sopstvenu budućnost.

“SAD iskreno podržavaju stav da je Zajednica srpskih opština nešto što je prethodno dogovoreno, a ne predmet razgovora, da mora biti formirana da bi se dalje razgovaralo i potom pristupilo implementaciji sporazuma”,  rekao je Dačić za Tanjug u Vašingtonu. On je naglasio da je imao niz veoma vaznih sastanaka u Stet departmentu.

Savetnik američkog državnog sekretara Entoni Blinkena, Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni da podržavaju principijelni stav Srbije, što je, kako je dodao Dačić i Blinken potvrdio i jasno u razgovoru sa predsednikom Srbije.

“Posebno je značajno to što su nas Šole i Eskobar uveravali da SAD iskreno podržavaju stav da je ZSO nešto što je prethodno dogovoreno, a ne predmet razgovora i da podržavaju stav da ZSO mora biti formirana pa da se dalje razgovora i potom pristupi implementaciji sporazuma”, rekao je Dačić i naglasio da je važno za Srbiju to što je jasno rečeno šta su naše crvene linije i da ne možemo da dozvolimo da se poništi Brisleski sporazum potpisan pre 10 godina.

Ministar je rekao da su mu zvaničnici Stejt departmenta rekli da će SAD biti transparentne, da će nas upoznavati o svemu i da zasita misle ozbiljno kada kažu da upozoravaju Kurtija da je ZSO nesto o čemu nema razgovora.

“Dobili smo jasno uverenje da SAD smatraju da je ZSO ono sto prvo treba uraditi, sada, a ne posle i da visoko cene konstruktivnu poziciju Srbije, da bi želeli da to bude u korist celog našeg regiona”, rekao je ministar.

Bitno za Srbiju je, kako je naglasio Dačić, to što SAD ozbiljno razgovaraju sa partnerima o načinu na koji Kurtiju treba da se stavi do znanja šta mora da se uradi da se formira ZSO.

“Zadovoljni smo stavom, ne znamo kako će se na kraju završiti ali Srbija će svakako biti konstruktivna”, rekao je Dačić i dodao da SAD daju podršku za nastavak strateških i bilateralnih odnosa Vašingtona i Beograda.

Ministar je naveo da je razgovarao i sa Senatorom Ronom Džonsonom i kongresmenkom Klaudijom Teni koja je kopredsedavajući srpskog kokusa, i ona je kako je dodao, dala predlog da delegacija kongresmena sa njom na čelu dođe u posetu Srbiju.

Podsetio je da se ovih dana obeležavaju 142 godine uspostavljanja odnosa tadašnje Srbije i SAD i da je reč o dokumentu koji je na snazi i dan danas, što govori o kontinentu naših odnosa.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com