ECB JOŠ JEDNOM POVEĆALA REFERENTNU KAMATNU STOPU

ECB JOŠ JEDNOM POVEĆALA REFERENTNU KAMATNU STOPU

Evropska centralna banka (ECB) podigla je referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena na 2,5% i najavila novo povećanje u martu, takođe za pola procenta.

Iza ovog značajnog povećanja kamatne stope stoji cilj ECB da se obuzda visoka inflacija u vreme kada evropska ekonomija usporava.

Ovo povećanje je loša vest za korisnike kredita indeksiranih u evrima u Srbiji. To će gotovo sigurno značiti više rate kredita nakon sledećeg usklađivanja tzv.euribora.

Evropska centralna banka je podigla stopu koju plaća na bankarske depozite za još pola procentnog poena na 2,5 odsto, u skladu sa onim što je rečeno u decembru i očekivanjima tržišta.

Najavljeno je i da će sledeće povećanje stope biti iste visine.

“S obzirom na inflatorne pritiske, Upravni savet namerava da podigne kamatne stope za još 50 baznih poena na svom sledećem sastanku o monetarnoj politici u martu, a zatim će proceniti dalji put svoje monetarne politike”, saopštila je ECB.

ECB je počela da povećava stope u julu, četiri meseca nakon što je to učinio FED. ECB je u julu prvi put u 11 godina podigla kamate za 50 baznih poena, čime je jedna od njenih glavnih stopa povećana na nula odsto pošto je osam godina bila negativna.

Do povećanja je došlo kako bi se ECB izborila sa iznenadnim naletom visoke inflacije u Evrozoni, uzrokovanom najpre kovid pandemijom, ali zatim i energetskom krizom zbog rata u Ukrajini.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com