Povodom nezvaničnih informacija da će zemljama Zapadnog Balkana vakcine iz mehanizma “Kovaks” stići tek u maju iduće godine, takođe nezvanično, žestoko su reagovale sve zemlje Balkana, posebno Srbija u Albanija, koje su „Kovaksu“ dale po 5 miliona dolara, tražeći da se ta odluka preinači, naveli su pojedini dnevni listovi.

Malo kasnije, iz Brisela je saopšteno da Evropska komisija sa zemljama članicama pokušava da premosti taj period I da radi na koordinaciji donacija vakcina koje će biti isporučene zemljama Zapadnog Balkana pre nego što krenu prve isporuke iz mehanizma „Kovaks“.

EK:Donacijama iz EU premostićemo jaz do isporuke iz Covax-a

Evropska komisija zajedno sa zemljama članicama radi na koordinaciji donacija vakcina koje će biti isporucene zemljama Zapadnog Balkna pre nego što krenu prve isporuke iz mehanizma Kovaks, receno je za Tanjug u Briselu.

Portaprolka za proširenje u EK, Ana Pisonero, navela je, u odfgovoru na pitanje Tanjuga o rokovima isporuke vakcina, da su donacije iz EU i Kovaks dva razlicita sistema.

”Mi radimo sa našim partnerima i zemljama clanicama kako bi obezbedili deo doza koje dođu u EU za Zapadni Balkan. Konkretni datumi za Kovaks u pogledu raspodele vakcina su na njima da objasne. Oni pregovaraju o vakcinama sa razlicitim proizvodacima”, kaže Pisonero.

Ona je potvrdila da ce Komisija obezbediti zemljama Zapadnog Balkna dodatna sredstva za nabavku vakcina.

”Ne možemo da vam potvrdimo tačne cifre, radimo na obezbeđivanju fondova, zajedno sa zemljama članicama, koji bi pomogli da bi vakcine mogle da budu raspodeljene na vreme i za partnere na Zapadnom Balkanu, kako je i komesar Varheji naveo. Tačne cifre ćemo objaviti kada se odluka o tome donese”, kaže Pisonero.

Povodom nezvaničnih informacija da će zemljama Z. Balkana vakcine stići u maju iduće godine, u izvorima iz EU institucija objašanjavaju Brisel nema uticaj na odluke Alijanse za vakcine ( Gavi), koja je javno-privatna organizacija sa sedištem u Ženevi, a koja se bavi imunizacijom i nabavkom vakcina za ekonomski slabije zemlje kroz mehanizam Kovaks.

”Prema nekim informacijama, Kovaks bi prve ture vakcina trebalo da podeli u drugom kvartalu sledeće godine. Ono što EU radi je da pokušava da premosti taj period i pomogne regionu kada je u pitanju što brža nabavka vakcina”, navode diplomatski izvori za Tanjug

Najviši zvanicnici Evropske komisje u više navrta su napominjli da će EU i zemlje clanice donirati deo svojih vakcina partnerima iz susedstva. ”Ovo je privremeno rešenje za prevazilaženje vremenskog jaza dok vakcine od Kovaks ne budu široko dostupne. Trenutno radimo na metodologiji da se to dogodi”, porucio je potpredsednik Komsije, Margaritis Shinas.

U Briselu napominju da su obezbedili oko 2 milijarde vakcina, što je više nego dovoljno za gradane EU, a da ce višak biti podeljen zemljama Zapdnog Balkna i širom sveta.

ŠTA JE REKAO VARHEJI

FOTO ARHIVA TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Prethodno je komesar za proširenje Oliver Varheji na svom Tviter nalogu saopštio da se radi na tome da da vakcine protov Kovid-19 budu na vreme na raspolaganju Zapadnom Balkanu, kada počne i raspodela unutrar EU.

Komesar za proširenje Oliver Varheji razgovarao je danas o koordinaciji strategija vakcinacije sa ministrima spoljnih i evropskih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

”Radim na tome da osiguramo da vakcine protov Kovid-19 budu na vreme na raspolaganju Zapadnom Balkanu, kada počne i raspodela unutrar EU”, napisao je Varheji na Tviter profilu.

Oliver Vraheji kaže da se u tu svrhu izdvajaju fondovi i koordinišu akcije.

”U pandemiji mi stojimo uz Zapadni Balkan čija budućnost je u EU”, poručio je Varheji.

On dodaje da će EU pomoći svojim susedima, ali i šire, kako bi zajedno pobedili pandemiju.