TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

Vesić: Danas otvaranje ponuda za obilaznicu oko Niša, početak izgradnje u junu

Ponude koje su stigle na tender za izbor izvođača radova na izgradnji železničke obilaznice oko Niša biće otvorene danas, a radovi na tom projektu trebalo bi da počnu u junu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić

„Danas se otvaraju ponude, radićemo ubrzano narednih dana da izaberemo najboljeg ponuđača. Čim taj proces bude završen, u junu počinje izgradnja železničke obilaznice oko Niša“, rekao je Vesić  i dodao da je ovaj projekat važan zbog konačnog iseljenja pruge iz centra Niša.

Istakao je da se uveliko radi na obnovi deonice pruge Niš – Brestovac, da su u toku radovi i na deonici od Sićeva do Dimitrovgrada, na pruzi Niš – Dimitrovgrad, za brzine od 120 km na sat, u okviru zajedničkog projekta sa Evropskom unijom.

„Ne gradimo samo nove pruge, već obnavljamo i regionalne. Od 2012. godine izgrađeno je 108 kilometara novih pruga, a obnovljeno 842 kilometara. Do kraja godine pustićemo u saobraćaj još 108 kilometara brze pruge od Novog Sada do Subotice“, dodao je ministar.

Najavio je i da će, ukoliko sve bude u redu, u decembru početi izgradnja druge i treće deonice brze pruge Beograd – Niš.

„U maju ćemo raspisati pretkvalifikacioni tender za izvođača radova, u septembru ćemo tražiti ponude, a u međuvremenu će biti završen i plan. Počinjemo da gradimo 230 kmilometara dugu prugu, za brzine od 200 km na sat, i za tri i po godine od Niša do Beograda će se putovati za 100 minuta“, rekao je on.

Naveo je i da je u okviru plana Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je vredan šest miliona evra i koji je juče potvrđen, jedan od prioritetnih projekata koje je Srbija prijavila, izgradnja pruge od Brestovca do Preševa.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com