TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo O.S.I.C.A. PROJEKTI 2021 Udarne VESTI

VLADINE “SLIKE KAO REČI” (VIDEO)

Vladimira Ilića, mladića iz Aleksinca koji ima autizam, to nije sprečilo da naslika na stotine radova kojima je osvojio brojna priznanja. Te slike Nišlije mogu da vide u Oficirskom domu, u okviru izložbe “Slika kao reč”, koja je otvorena do 5. decembra.

Vladimir Ilić je mladić sa poremećajem iz autističnog spektra. Ali je i umetnik koji ima više od 400 radova.

Za svoja platna dobio je i brojna priznanja – jer Vlada komunicira slikama.

Više od 20 njegovih radova izloženo je u Oficirskom domu u Nišu.

Vladinu izložbu pod nazivom “Slika kao reč” organizuje Kancelarija za mlade Grada Niša u saradnji sa centrom “Mara”, a na inicijativu defektologa Marine Milanov.  

Raditi sa njim je pravo zadovoljstvo. Autizam nije bila prepreka za nas, već izazov. 23 godine je u Mari. Pre svega je rađeno na usvajanju novih znanja i veština da bi negde isplivao talenat koji je čučao u njemu, kaže Marina Milanov.   

Sa slikanjem, Vlada je počeo 2006. godine, priseća se Marjan Zdravković, negovatelj u centru “Mara”.

Tada je osvojio nagradu za jednu svoju sliku. Uspeli smo da stignemo do 2021. kada je poslednja slika naslikana. Ali Vlada je vrlo svestan cele ove izložbe i ovog dana, kaže Zdravković.

Izložba je simbolično otvorena na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Ovim pokazujemo da može da se desi pomak. Možemo da kažemo da je to delo jednog pravog umetnika. To pokazuje da uz jedan uporan rad može doći do ovakvih rezultata, kaže Miloš Ranđelović, direktor Centra “Mara”.

Vladimir Ilić rođen je 1990. godine u Aleksincu, a korisnik je centra “Mara” od 1998.

Vlada svakodnevno usvaja nova znanja i veštine. Uz sve to dostigao je i određen stepen motoričkih sposobnosti.

Njegova izložba otvorena je do nedelje do 18 sati.

 

 

 

ŠTA JE AUTIZAM

Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve 3 godine života.

Mnogi stručnjaci veruju da ovaj problem nije izazvan jednim uzrokom. Postoje ozbiljni pokazatelji da autizam nastaje kao posledica različitih faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje.

Ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom razvija drugačije.

Uprkos početnim verovanjima u suprotno, autizam nije retka pojava. Poznato je da, ukoliko se podrazumeva ceo spektar autističnih poremećaja, poremećaj može uticati na skoro 6 od 1000 osoba.

Autizam može da se desi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu i etničku pripadnost, socijalni i ekonomski status, i četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica. Rana dijagnostika, tretman i uključivanje u obrazovni proces su ključni za decu sa autizmom. Tako im se može pomoći da razviju svoje socijalne i komunikacione veštine, postanu samostalniji i vode ispunjeniji i produktivniji život.

ŠTA AUTIZAM NIJE:

  • autizam nije mentalna bolest
  • deca sa autizmom nisu nevaspitana deca sa problemima u ponašanju
  • autizam ne nastaje zbog “hladnih” roditelja koji nedovoljno obraćaju pažnju na svoju decu
  • autizam ne nastaje zbog emocionalne lišenosti i stresa

TAČNO JE …

  • da su osobe sa autizmom emotivne
  • da osobe sa autizmom žele komunikaciju
  • da osobe sa autizmom mogu da se obrazuju
  • da osobe sa autizmom mogu da rade

KONTAKT I INFORMACIJE

Detaljlnije informacije o autizmu pogledajte na internet sajtu Organizacije Autizam http://autizam.org.rs/

Ustanova Mara u Nišu nalazi se u u ulici Sestre Baković. Kontakt možete uspostaviti i telefonom 018 291972, a dostupna je i njihova FB stranica https://www.facebook.com/centar.mara/

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com