субота, јун 15

VOZ SA AMONIJAKOM ISKLIZNUO IZ ŠINA, VELIKA KONCENTRACIJA GASA U VAZDUHU- IMA POVREĐENIH (VIDEO)(VIDEO)

0
15

VASIĆ: U PIROTU PROGALAŠENO VANREDNO STANJE, SUTRA NE RADE ŠKOLE!

OGLASIO SE GRADSKI ŠTAB , prenosi portal Plus on lajn

Kako se ponašati u slučaju curenja amonijaka

Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra.

Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.

Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone.

Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam.

 

Zbog skliznuća vagona kod Pirota, koji je prevozio amonijak, apelujemo na građane da ne napuštaju svoje domove, apeluju iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Danas oko 17 časova i 30 minuta na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han došlo je do skliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio gas amonijak, tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije gasa u atmosferi.

Apelujemo na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolјe, kaže se u saopštenju MUP-a.

Palanke na autoputu i magistralnom putu je u prekidu zbog slabe vidlјivosti a alternativni putni pravac je preko sela Ponor.

*

Oko 17 časova prema selu Staničenje, tačnije na mestu Sopotski han, voz koji je prevozio amonijak iskliznuo je iz šina. Gust dim se širio u vazduhu, policija i vatrogasna jedinica su odmah reagovale, saobraćaj je prekinut i preusmeravan, a građanima, koji žive u blizini je apelovano da ne izlaze napolje, prenosi portal Plus on lajn

foto: portal Plus on line

U UKC Niš trenoutno je  4 na odeljenju raniimacije i dvoje na odeljenju toksikologije. Svi su stabilnih vitalnih parametara sa nadražajnim simptomima i blagim hemijskim opekotinama. Svi su naši državljani, dodaje se u saopštenju UKC Niš.

Lekarima se sa simptimima trovanja amonijakom javilo 51 lice od kojih dvoje imaju teže simptome, kažu u Sektoru za vanredne situacije.

VSB PIROT U OPASNOJ ZONI DEJSTVA

Na licu mesta 27 vatrogasaca-spasilaca sa 10 vozila iz VSB Pirot i Niš. Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 8 lica, od kojih je jedno povredjeno.
Usli su upravo u opasnu zovu i dejstvuju. Ukoliko ima isparenja, ono se obara mlazom rasprsene vode.
PREUSMEREN SAOBRAĆAJ

Sva vozila koja idu ka Nišu policija vraća za Pirot. U blizini mesta gde je došlo do curenja gasa saobraćaj je i na auto putu i na magistralnom putu u prekidu, alternativni put je preko sela Ponor, piše Plus on lajn.

U vazduhu se oseća jak miris amonijaka, ekipe su i dalje na terenu, a građanima se apeluje da ne izlaze napolje.

Iz Prijemnog odeljenja informacija da ljude zatrovane amonijakom stalno dovoze. Svo raspoloživo osoblje je uključeno. Oko pedeset ljudi je do sada kolima hitne pomoci ili svojim vozilima preveženo na ovo Odeljenje.

POSLEDNJA VEST – EVAKUIŠU SE RADNICI DRUGE SMENE TIGAR TAJERSA

U 19.30 je potvrdjena informacija da evakuišu i radnike druge smene Tigra. takodje prenosi portal Plus pn lajn

Naši sugradjani zovu, posebno je otežano disanje, oseća se jak miris u naseljima iznad Pirota.
Poslednja informacija iz Tigar tajersa: neće raditi ni treća smena.

Leave a reply