VR ŠETNJA KROZ NIŠKU TVRĐAVU XIX VEKA (VIDEO)

VR ŠETNJA KROZ NIŠKU TVRĐAVU XIX VEKA (VIDEO)

Zahvaljujući 3D prikazu i virtuelnim naočarima moguće je videti nišku Tvrđavu kakva je bila u 19 veku. “Virtualna Tvrđava” je digitalno delo Vladana Trkulje koji je ovu aplikaciju ponudio Turističkoj organizaciji kako bi se Niš promovisao i kroz moderne tehnologije.

Ova digitalna šetnja omogućila je autoru i da u VR prikazu oživi dvor Miloša Obrenovića, što je dostupno turistima u okviru stalne postavke Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Šetnja kroz Nišku tvrđavu u 19. veku kada stavite VR naočare. Osećaj je kao da ste stvarno tamo, na kočijama i da putujete kroz vreme. Ovu aplikaciju osmislio je 2018. godine Vladan Trkulja, tada studenta završne godine Elektronskog fakulteta.

Vladan Trkulja

Iskreno ideja je došla iz ljubavi prema istoriji i prema Nišu. Bio je poslednji ispit na fakultetu odnosno diplomski rad i zadao sam sebi veliki cilj da se uradi Niška tvrđava što je za mene bio veliki zalogaj kao studenta”, kaže Vladan Trkulja.

Trkulja kaže da nije bilo lako prikupiti podatke o Niškoj tvrđavi i da mu je u tome dosta pomogla arhiva Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu. Mnoge informacije nisu bile dostupne zbog čega u šetnji ima i rekonstrukcija prostora.

Što se tiče samog enterijera tu je bilo dosta improvizacije, zato što je to period koji ne poseduje sve zapise. Turci kada su odlazili su sve poneli sa sobom tako da sam se najviše oslanjao na arhitekturu tog vremena”

Iako aplikacija nije javno dostupna, promo video i gameplay kada su postavljeni na društvenim mrežama je videlo oko 200.000 ljudi. Ipak, ovaj rad mu je otvorio vrata da stvara nove projekte zbog čega je Vladan pokrenuo i svoj biznis.

Ubrzo je zaživeo projekat knežev dvor Miloša Obrenovića koji je deo stalne postavke Narodnog muzeja Kragujevca sada Šumadije. Uskoro će izaći i leskovački trg iz 1929. godine ”

Trkulja ističe da su moderne tehnologije budućnost i da mladi mogu dobro da zarađuju kreiranjem ovakvih projekata ako se u obzir uzme da je Srbija bogata kulturnim nasleđem i da za sve ima posla.

Pre svega tu je digitalizacija gde se radi na očuvanju kulturno istorijskog nasleđa i omogućavanje digitalnog zapisa za nove mlade ljude koji žele da se bave sličnim ili istim poslom i da naprave nešto novo i još nešto mnogo veće”.

Virtualna šetnja kroz Nišku tvrđavu ponuđena je i Turističkoj organizaciji Niša koja, kako saznajemo, želi da uvrsti Vladanov projekat u promociju grada na Nišavi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com