субота, јун 15

VUČEVIĆ: VOJSKA SRBIJE SE RAZMEŠTA NA POZICIJAMA KA ADMINISTRATIVNOJ LINIJI (VIDEO)

0
13

Ilustracija Foto arhiva

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je, povodom podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije, da se pripadnici Vojske Srbije razmeštaju na pozicijama ka administrativnoj liniji, kao i da Srbija neće dozvoliti novu „Oluju“.

„Nešto pre 14 časova, načelnik Generalštaba Vojske Srbije izdao je dalja naređenja da jedinice Vojske Srbije zauzmu određene pozicije koje su definisane u skladu sa našim planovima odbrane, strateškim planovima, a dalje i operativno-taktičkim dejstvovanjem Vojske Srbije, sve u cilju zaštite suvereniteta Republike Srbije i njenih građana“, rekao je Vučević za RTS.

Dodao je da vojska zauzima svoje pozicije koje su u vojnim dokumentima određene kao pozicije Vojske Srbije u ovakvim situacijama.

Istakao je da je u toku pokušaj zauzimanja svih opština na severu KiM od strane apsolutno nelegitimnih i nelegalno izabranih takozvanih opštinskih rukovodstava, a pod patronatom takozvane kosovske policije, odnosno policije specijalnih jedinica Prištine.

Ministar je reakciju Euleksa okarakterisao kao blagu, a Kfora kao „dosta smušenu“.

„Vojska Srbije je u kontaktu sa Kforom i očekujemo da Kfor bude daleko više angažovan na terenu i garantuje bezbednost, slobodu i ljudska prava svim građanima koji žive na teritoriji pokrajine“, naveo je Vučević.

On je istakao Euleks i međunarodna zajednica, a pre svega Kfor, treba da se pokažu u punom kapacitetu i da ne dozvole da se nastavi progon Srba na KiM.

„To što će neko da objašnjava i da upozorava obe strane, i da im je žao zbog ne znam kakvih događaja, mi nemamo vremena da slušamo te besmislene proste tehnološke fraze i objave. Treba da vidimo šta na terenu treba uraditi da sprečimo dalju eskalaciju. Srbija je maksimalno posvećena nastavku dijaloga, ne želimo eskalaciju sukoba, ne želimo nikakve ratove, ne igramo se raznih igara“, rekao je Vučević.

Ministar odbrane je istakao da Srbija neće dozvoliti nikakvu novu „Oluju“.

Ilustracija Foto arhiva

„Nema Bljeska, nema 17. marta 2004. godine. Nećete pokupiti preostale Srbe i potrpati u traktore i poslati ka centralnoj Srbiji. Ako je to cilj, a po meni jeste, morate znati da će Srbija naći adekvatan odgovor, pre svega politički, a ne isključujem ni neki drugi odgovor koji će biti adekvatan opasnosti koja preti za našu državu i naše građane, svakako vodeći računa da po gotovo svaku cenu čuvamo mir“, poručio je Vučević.

Dodao je da je Beograd u stalnoj komunikaciji sa Kforom i međunarodnim posrednicima, te da vrši politički i diplomatski pritisak da se svi dozovu pameti i utiču na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Govoreći o crvenim linijama za Srbiju, Vučević je poručio da je crvena linija ako neko krene da ubija Srbe, ako neko krene da im upada u kuće, da ih proteruje, ugrožava imovinu i decu.

„To bi trebalo da bude crvena linija za ceo civilizovani svet“, rekao je Vučević.

Istakao je da je u narednim danima preko potrebno nacionalno jedinstvo, ali da to ne znači da nemamo pravo na različita politička mišljenja, višestranačje i politički pluralizam.

„Ali on ne sme da uništava ili ugrožava državnu stratešku poziciju u odnosu na vitalne nacionalne interese. Nemamo pravo da se ponašamo kao politički neodgovoran i neozbiljan narod“, zaključio je Vučević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas izdao je naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen.

On potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.


Leave a reply