TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija SVET Udarne VESTI

VUČIĆ IZ NJUJORKA: JOŠ JEDNA ZEMLJA POVUKLA PRIZNANJE KOSOVA

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da ima dobru vest za građane Srbije, jer je u Njujorku dobio još jednu notu o povačenju prizanja nezavisnosti Kosova.

“Još jedna fascikla vise, jos jednu notu imamo, čime snažimo našu poziciju u ovoj organizaciji”, rekao je Vucić za RTS iz Njujorka gde učestvuje na Generalnoj debati UN.

On je dodao i da će se ćutati sve dok Priština ne krene da podnosi zahteve za ulazak u međunarodne institucije, a da će se onda iznenaditi brojem zemalja koje su povukle priznanje.

Vucić je ocenio i da to neće pomoci da se reše brojni problemi, ali da će Srbija imati jasnu većinu u svetskoj organizaciji.

Na pitanje o vesti koja kruži da će Pristina da bude primljena u Savet Evrope, Vučić kaže da to nije ništa novo i da predstavlja dodatni pritisak na Srbiju da prihvati papire koje nismo videli i o kojima, kako navodi, ne može da govori.

“Nisam ih preuzeo, neka druga strana je pisala i pustala u javnost”, napomenuo je Vucić i ukazao da je pred Srbijom tezak period.

Dodao je i da Priština takve korake preduzima uz podršku onih koji su napravili Kosovo nezavisnim.

“Mi zbog Kosova mozemo da imamo samo jednu, svoju stranu”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da prostor za poboljšanje odnosa Beograda i Vašingtona vidi u pokušaju da se pronalaze kompromisna rešenja za otvorena pitanja o kojima dve zemlje misle nedvosmisleno drugačije, a tiče se pre svega Kosova i Metohije, ali i u snaženju ekonomske saradnje.

Vučić je za RTS iz Njujorka rekao da prostor za poboljsaanje odnosa vidi i u jačanju priusustva američkih kompanija u našoj zemlji, da oni budu zainteresovani za stabilnost i sigurnost Srbije i istakao da je to važno za nas.

Predsednik je rekao da se trudimo da čuvamo vrlo pristojne odnose i sa Ruskom Federacijom i odlične odnose sa Kinom. Istakao je da je to jedina politika koju možemo da imamo, da smo zbog Kosova u takvoj situaciji da možemo da imamo samo svoju stranu.

Mi smo zbog Kosova u takvoj situaciji da mi možemo da imamo samo svoju stranu. Mi ne možemo da imamo stranu kao neki drugi – ovde je povučena linija, vi morate da budete ovde. Ne, mi moramo da budemo svuda zato što se borimo za goli život svog naroda i goli život svoje zemlje i to je razlog zašto se tako ponašamo i to je racionalno, ozbiljno i odgovorno ponašanje”, porucio je Vučić.

SLEDI USLOŽNJAVANJE ODNOSA ZAPADA I RUSIJE, KAO I SA KINOM

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je, imajući u vidu globalna zbivanja, za pretpostaviti da će sve što će se viditi u narednom periodu, biti usložnjavanje odnosa Zapada i Rusije, kao i Zapada i Kine, što dodatno komplikuje poziciju “malih”.

Na konstataciju da će veliku pažnju u UN izazvati govor ruskog predsednika Vladimira Putina, Vučić je za RTS rekao da ne može da govori o tome, pre nego što čuje to obraćanje, ali da nije teško pretpostaviti šta će Putin da kaže.

“Pretpostavljam da sad iz faze specijalne vojne operacije približavamo velikom ratnom sukobu, a sada je pitanje gde su granice i hoćemo li ući za izvesno vreme, možda i za mesec, dva u veliki svetski sukob, kakav nismo imali od Drugog svetskog rata”, rekao je Vučić.

Zato, za sve male, koji žele da budu sigurni, da građanima obezbede sigurnost, ne postoje lepe i lake vesti .

“Očekujem da sve što budemo videli u narednom periodu, bude usložnjavanje odnosa Zapada i Ruske Federacije, ali i Zapada i Kine”, rekao je Vučić.

On je dodao da će se tokom boravka u Njujorku sresti i sa ministrom spoljnih poslova Kine, što će biti izuzetno važan sastanak.

“Imali smo mnogo sastanaka, trudimo se da se izborimo za Srbiju”, rekao je Vučić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com