субота, јун 15

VUČIĆ: KURTIJEVI ZAHTEVI VIŠE SPRDNJA SA MEĐUNARODNOM ZAJEDNICOM NEGO SA NAMA (VIDEO)

0
6

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je šest zahteva koje je postavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za formiranje Zajednice srpskih opština sprdnja i to više sa međunarodnom zajednicom nego sa Beogradom.

Vučić je to rekao na posebnoj sednici Skupštine Srbije gde se raspravlja o KiM, a odgovarajući na kritike i pitanja koje mu je postavila poslanica Demokratske stranke Ksenija Marković.

Predsednik je podsetio da su među Kurtijevim uslovima to da ZSO mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova, da ne može da bude jednonacionalna, odnosno samo srpska, da mora da se promeni naziv, da bude deo konačnog sporazuma i da Vučić povuče pismo upućeno članicama UN da ne prihvate članstvo Kosova, koje je on uputio.

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIC/ nr

Na pitanje poslanice Marković koji je odgovor vlade i predsednika Srbije na te zahteve, Vučić je kazao „ne može“.

„Da li to znači da neće da formiraju, možda neće, ali ovo je sprdnja sa međunarodnom zajednicom više nego sa nama“, kazao je predsednik.

Prema njegovim rečima, nakon sastanka sa diplomatskom petorkom ništa nije predstavljao kao ultimatume, već kao tešku situaciju.

„Demantovali su me oni koji nisu bili na tom sastanku, a ne oni koji su prisustvovali“, kazao je Vučić odgovarajući na kritike da su ga predstavnici međunarodne zajednice demantovali za ultimatume.

Kada je reč o posledicama koje bi Srbija mogla da trpi zbog neprihvatanja predložene evropske platforme, Vučić je naglasio da nije nikada rekao sankcije.

„Rekao sam prekid evropskih integracija, dotoka investicija i povlačenje stranih investicija i ostale sveobuhvatne mere protiv Srbije“, podsetio je predsednik.

Na pitanje koje je postavila Marković šta je smisao ove sednice, Vučić je kazao da se i on pita šta je svrha te da je mislio da poslanici hoće da dobiju neke odgovore.

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIC/ nr

„Baš iz vaše stranke su rekli da nećete konsultacije, nego Skupštinu i ja dođem u Skupštinu i vi mene pitate šta je svrha. Ne pitajte me šta je svrha jer nisam došao zato što sam sam sebe pozvao, već jer ste me vi pozvali“, naveo je.

Na pitanje Marković u vezi saveznika Srbije, predsednik kaže da je rekao da za rat i sukobe nam trebaju saveznici, a da u međunarodnoj politici ima samo interesa.

„Trudimo se da imamo više onih sa kojima razgovaramo i da nemamo onih sa kojima ne možemo da razgovaramo“, dodaje.

Vučić je primetio da se na današnjem zasedanju moglo čuti ono što govori i Aljbin Kurti, a što ocenjuje kao jednu od najopasnijih stvari.

„Mogli smo da čujemo ono što govori i Kurti, a to je da je Srpska lista ta koja iseljava Srbe sa KiM“, kazao je.

Poslanica DS-a Ksenija Marković kazala je da se na sednici nije moglo saznati ništa novo o predloženom sporazumu, kao i da je iskorišćena da se diskredituje opozicija.

Navodeći da se na sednici govorilo da je Kurtijev cilj da smanji nadležnosti ZSO, ukazala je da se nakon deceniju od dogova govori o uvođenju, a da se ne zna suština i sadržaj ZSO.

Poslanik SPP-a Zaim Redžepović istakao je da dijalog svakako nema alternativu i da ukoliko bude ugrožen, ukoliko neko ne bude hteo da razgovara, Srbija ne sme da odustane.

„Ne smemo imati iluzije da će postojati sporazumi koji će odgovarati samo jednoj strani. SPP će podržati izveštaj i to je naša želja da utičemo da sa našom čašom vodom da ugasimo ovaj požar. Srbija ne sme da dođe u sukob sa NATO-om“, kazao je Redžepović.

Prema njegovim rečima, svako ko misli da može sukobom da se reši kosovsko pitanje ne misli dobro Srbiji, ni građanima Srbije.

„Treba da gledamo šta može da se spasi, da se ne izgubi, da se uradi za ljude jer su ljudi važniji od svih teritorija. Podržaćemo sve napore predsednika u rešenju problema“, kazao je Redžepović.


Leave a reply