TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Ekonomija Politika region i Srbija Udarne

VUČIĆ: NE PRIHVATAMO NEZAVISNOST NI ČLANSTVO KOSOVA U UN, MLADIMA PO 5.000 DINARA

Vučić: Srbiji se nudi ubrzan ulazak u EU i značajne ekononske koristi ako pusti Kosovo u UN.

Naša najveća greška je što smo prihvatili da Evropska unija rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM, rekao je u obraćanju građanima predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ bg

Vučić kaže da je na stolu predlog Nemačke i Francuske, o kojem mora da se razgovara, jer se ne može “baciti kroz prozor” predlog dve najmoćnije zemlje.

A, da li možemo da to prihvatimo, nisam siguran”, rekao je Vučić i dodao da Srbija ima svoje crvene linije, za koje nije siguran da će se nekome dopasti.

Suština predloga je da Srbija dopusti ulazak KiM u sve međunarodnje institucije i organizacije, uključujući i UN, za šta bi dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi, za Srbiju je i zbog Ustava i ne samo zbog Ustava neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i to će imati posledice, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić izjavio je da će Savet Evrope 2. ili 3. novembra pokrenuti proceduru o prijemu Kosova u tu organizaciju i poručio da Srbija dok je on predsednik neće priznati nezavisnost Kosova.

“Neće biti značajnijeg povećanja cene struje”

Naveo je i da deset dana nismo uvezli nijedan megavat struje, kao i da neće biti značajnijeg povećanja cene.

“I kada bude povećanja cena električne energije, kao i cena gasa, biće u veoma razumnim i malim okvirima. Srbija će biti kao i do sada zemalja sa najnižom cenom električne energije”, rekao je Vučić.

Vučić: Radimo na novim skladištima nafte, dve ponude

Srbija radi na novim skladištima nafte, rekao je Vučić, dodajući da postoje dve ponude, od kojih je jedna britanskog Vitola za 400 do 500.000 tona, a druga konzorcijuma naših naftaša za 200.000 tona.
Vučić je tokom obraćanja javnosti kazao da britanski Vitol traži posebne uslove za arbitraže, a da konzorcijum naših naftaša nudi da izgradi skladište od 200.000 tona .

“Donećemo odluku koja je ponuda bolja. Samo da znate da smo 2021. godine preradili 3,6 miliona nafte u rafineriji u Pančevu, a 2012. smo prerađivali 2,1. Gotovo dvostruko više”, kazao je predsednik.

Dodaje da se povećanje standarda vidi najbolje i u broju kamiona i automobila i navodi da je broj kamiona porastao sa 160.000 na 280.000, a broj automobila sa 1,7 na 2,35 miliona.

Vučić: Pred Novu godinu po 5.000 dinara svim mladim ljudima koji se budu prijavili

Do kraja godine mladima po 5.000 dinara, ko se bude prijavio, najavio je predsednik Vučić. Kako je rekao, mladi će za pomoć moći da se prijave do 15. decembra.

Penzije veće za 9 odsto od 1. novembra, a od 1. januara 12,1 odsto

Od 1. novembra povećanje penzija će biti 9 odsto, a onda od 12,1 odsto od 1. januara, kaže Vučić. Ukupno povećanje penzija zaključno sa januarom biće od 20,2 i 20,8 odsto, značajno više ili dvostuko više od međugodišnje inflacije, naveo je Vučić. Time će prosečna penzija biti 322 evra, računajući i poljoporvredne penzije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com