VUČIĆ O JASENOVCU, POSKUPLJENJU STRUJE, KONSULTACIJAMA O NOVOJ VLADI…

VUČIĆ O JASENOVCU, POSKUPLJENJU STRUJE, KONSULTACIJAMA O NOVOJ VLADI…

Informacija o zabrani puta u Jasenovac prvo u hrvatskim medijima

Beograd, 18. jula 2022. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obratio se javnosti u Predsednisstvu Srbije. Vucic govori o toku konsultacija sa predstavnicima izbornih lista o formiranju Vlade. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se informacija o tome da mu je zabranjen odlazak u Jasenovac prvo pojavila u hrvatskim medijima juče ujutru, dok iz Srbije nije bilo reakcije jer je naša zemlja želela da protestnu notu hrvatskom ambasadoru uputi u tišini.

To se dogodilo, kaže, zato što su oni mislili da ćemo mi izaći u javnost, iako smo mi želeli da notu predamo u tišini, već je bio zakazan sastanak za 10.00 na kojem će nota biti predata i zato su krenuli u napad sa sumanutim argumentima.

Navodi i da se u srpskim medijima, koji su prethodnih dana govorili da pravi cirkus i predstavu i to ponekad zbog Kosova, nekada Ukrajine, pada ukrajinskog aviona, nije pojavila informacija o zabrani Hrvatske da ode u Jasenovac.

“Ali, podrazumeva se da sam ja kriv”, primetio je ironično predsednik i pokazo naslove u hrvatskim medijima koji su o tom događaju izveštavali na način da je time hteo da izazove haos.

“Zamislite taj haos, možda zato što bi moja traka bila u bojama zastave Srbije u skladu sa stradalnim narodom u Jasenovcu, ali da to nazivate haosom i provokacijom bilo je preterano i iznenadio sam se”, kaže predsednik.

Navodi da je isti naslov u vezi haosa bio u svim medijima, kao i da u Hrvatskoj i BiH pričaju o izveštavanju medija u Srbiji koji im se sviđaju, i u najgorem svetlu govore o njemu, Srbiji i neistinama koje se nisu dešavale.

Dodaje i da to u Srbiji nije slučaj, odnosno da ima medija koji su izveštavali na drugačiji način.

“Rekli su da sam želeo da banem i da dođem u tajnu posetu, pretio doći i izazvati kaos, zatim da je propao tajni plan posjeta, Radman mi objašnjava da nije isto odlazak u Jasenovac i na more a ja nikada nisam želeo da idem na more”, kazao je predsednik.

Ističe i da su pisali o ukrajinskom avionu koji je prevozio oružje u Bangladeš, o tome kako se “bliži Oluja, a Aco počinje provocirati”, kao i o novom Vučićevom lažnom prepadu na Jasenovac.

“Mislio sam da mogu da promene dve reči u tekstu koji im pošlaju, ali sve je isto, a prepisuju i mediji u Srbiji, nema razlike”, kaže Vučić.

Vučic:Kada bude poskupljenje struje nece biti veće od 10 %

Beograd, 18. jula 2022. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obratio se javnosti u Predsednisstvu Srbije. Vucic govori o toku konsultacija sa predstavnicima izbornih lista o formiranju Vlade. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada bude došlo do povećanja cene struje i gasa, da ono neće iznositi za stanovništvo više od 10 odsto.

“Kada bude bilo povećanja cena, gledaćemo da to povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 odsto za naše stanovništvo”, rekao je Vučić.

Istakao je da je to neverovatan uspeh imajući u vidu kakve su cene struje i gasa na tržištu.

Ako bude problema, postoje planovi za smanjenje temperature grejanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas mogućnost da se tokom zime ograniči centralno grejanja u stanovima na određenu temperaturu ukoliko bude problema sa isporukom enegenata, ako se, na primer, neko pozove na “višu silu”, a što se već dešava pojedinim zemljama.

“Mi smo razmatrali opcije, ali nismo doneli zaključke da to činimo, svako smanjenje temperature u stanovima za grejanje je ušteda od oko 5,6 odsto dnevnog nivoa potreba za gasom. Još to nismo razmatrali, ali da znate da ako budemo imali većih problema ili se bilo ko bude pozivao na višu silu, da to postoji kao mogućnost”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Istakao je da za sada nije takva sitaucija.

“Videli smo da je EU smanjila temperaturu neophodnu na 19 stepeni. U Beogradu i Novom Sadu propisane su na 19 do 21, ali su obično 22 ili 23 stepena. Nismo dogovarali da smanjujemo temperature, ali da znate da imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi”, rekao je Vučić.

Vučić: Čim me obaveste o većini predlažem mandatara

Beograd, 18. jula 2022. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obratio se javnosti u Predsednisstvu Srbije. Vucic govori o toku konsultacija sa predstavnicima izbornih lista o formiranju Vlade. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, da je završio konsultacije sa strankama i listama koje su osvojile mandata na prošlim izborima, i najavio da će, čim ga SNS, koja da treba da počne razgovore sa SPS, obavesti da je obezbedila većinu, saopštiti mandatara.

Vučić je, na konferenciji za štampu, kazao da su ga SNS i njeni koalicioni partneri obavestili da već imaju većinu u skupštini, koja se kreće od 130 do 160 narodnih poslanika.

„Zamolio sam ih da me, kada završe razgovore, obaveste o tome, da bi mogao u pisanoj noti, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, mandat da poverim licu koje predloži SNS, a koje ne mora nužno da bude iz te stranke“, objasnio je on.

Rekao je da broj od 130 do 160 poslanika, koliku većinu očekuje u skupštini SNS, pokazuje da postoje tri ili četiri potencijalne opcije.

„Kada budu znali tačno na koji način žele da formiraju vladu, a to očekujem odmah posle konstituisanja skupštine, rekao sam da me informišu o tome koga žele da predložim za mandata, i uvere da su obezbedili dovoljan broj glasova za većinu. Istog dana, a najkasnije u roku od 24 sata od toga predložiću mandatara za sastav nove vlade i tada ustavna uloga predsednika u ovom procesu se završava“, podvukao je Vučić.

On je preneo da je proteklih dana sa svojim timom razgovarao sa predstavnicima izabranih lista u Narodnu skupštinu Srbije, u skladu sa Ustavom Srbije i zakonu o izboru narodnih poslanika.

„Obavili smo konsultacije sa 11 izbornih subjekata i verujem da smo, ne samo obavili ustavnu ulogu, već i razgovarajući saznali nešto više o propramima političkih stranaka, a i odnosu države prema pojedinim pitanjima mogli su da čuju od nas“, kazao je on dodajući da su konsultacije bile važne i vrlo dobre.

Preneo je da je razgovarao sa predstavnicima manjinskih stranaka,čiji su zahtevi različiti.

Tako je kazao da što se albanske partije tiče ona je za integraciju na lokalnom i regionalnom nivou, ne i na republičkom.

Beograd, 18. jula 2022.- Predsednik Aleksandar Vucic zavrsava danas konsultacije o mandataru nove vlade, razgovorom sa predstavnicima liste okupljenje oko Srpske napredne stranke. Na Andricev venac desetak minusta pre 16.30 stigli su Milos Vucevic, Vladan Glisic, Vladimir Orlic, Milan Krkobanic, Rasim Ljajic, Aleksandar Vulin i Nevena Djuric kao predstavnici liste koja je na izborima osvojila najvece poverenje gradjana i najvise – 120 mandata. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Kada je reč o SVM razgovarano je, kako je rekao, o nastavku saradnje, koja je bila na dobrobit zemlje i doprinela najboljim odnosima Srba i Mađara.

Iz „Muftijinog amaneta“; kazao je da su imali istu želju.

Što se predstavnika hrvatske manjine u Srbiji tiče, rekao je da je razgovarano o problemima Hrvata u našoj zemlji i potencijalnom učešću u budućoj vladi.

Istakao je da je razgovarao i sa drugim političkim listama različitog programa, opredeljenja, sa Zavetnicima, Dverima, D Š, koji su izneli svoje opredeljenje i zahteve po pitanju KiM, neuvođenja sankcija Rusiji, i nekih drugih događaja od Evro prajda do zahteva za ukidanjem nedelje kao radnog dana.

„Neke zahteve smo prihvatili neke ne“, objasnio je on.

R ekao je da je razgovarao i sa predstavnicima liste koju je predvodila Marinika Tepić, dodajući da su tri političke stranke došle, a dve se nisu odazvale.

Ti razgovori su, preneo je, bili, i pored razlika, otvoreni i korektni.

„Izrazili su želju da ostanu u opoziciji. To je nešto što je bilo očekivano“, kazao je on.

Sa poslanicima POKS-a, rekao je, imao je posebne razgovore, na njihov zahtev.

Izneli su državnotvorni pristup, govorili o ključnim, vitalnim pitanjiima od interesa za zemlju, uz relativni nivo saglasnosti, dodao je on.

R azgovarano je, kaže, i sa predstavnicima SPS-JS-Zeleni, sa kojiam je razmotrena dosadašnja uspešna saradnja.

Vučić je kazao da bi uskoro trebalo da počnu razgovori SNS i SPS, a da li će se na taj način formirati većina ostaje da se vidi.

2 thoughts on “VUČIĆ O JASENOVCU, POSKUPLJENJU STRUJE, KONSULTACIJAMA O NOVOJ VLADI…

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com