TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika Udarne VESTI

VUČIĆ: OČEKUJEM DA KVINTA JASNO OSUDI PONAŠANJE PRIŠTINE

Ambasadori Kvinte

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je tokom dana imao višesatne razgovore kako sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, tako i sa ambasadorima zemalja Kvinte nakon odluke Prištine da ne dozvoli održavanje izbora zakazanih za 3. april na teritoriji KiM.

Dodaje da je ambasador Rusije potpuno razumeo stavove Srbije, a otpravnik poslove NR Kine je saslušao i preneo Pekingu sve što je imao da mu saopšti.

Predstavnici Srba za KiM za petak najavljuju mirne proteste, a predsednik Vučić poziva na dodatno strpljenje.

Vučić: Nećemo priznati nezavisnost Kosova bez obzira na cenu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija ne može i neće da prihvati nezavisnost Kosova, na čemu institira Priština, bez obzira na cenu, jer ni glasovi niti vlast, nisu važniji od države.

Govoreći o odluci Prištine da ne dozvoli da Srbi sa KiM glasaju na izborima 3. aprila, Vučić je pojasnio da je suština u tome ko traži od kosovskih vlasti da se organizuju izbori pod pokroviteljstvom OEBS-a, gde bi OES čuvao biračka mesta, vodio računa da ne bude krađe i dostavio džakove sa glasovima.

“Pristali smo da ubacimo da se pita Kosovo za saradnju, da omogući OEBS-u da radi, i na kraju čak rekli i da se stavi oficir za vezu Vlade Srbije… Ništa nije bilo dovoljno, tražili su da stoji formulacija da Vlada Srbije moli ili traži od Vlade Kosoa”, rekao je Vučić.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije

On je ukazao da je Beograd mogao čak i na to da pristane, jer to ne bi značilo priznanje Kosova, što svakako ne želimo.

“Prihvatili smo bezbroj kompromisa, bezbroj besmislenih stvari na kojima su insistirali samo da bi ljudima omogućili da glasaju za koga žele. Priština insistira samo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Srbija to nije mogla da prihvati i neće da prihvati, bez obzira na cenu, jer nikakvi glasovi i ničija vlast nije toliko važna, koliko nam je važna država. Zato na to nismo pristali”, rekao je Vučić.

Vučić je najavio je da će za izbore 3. aprila biti pripremljena posebna biračka mesta u susednim opštinama u centralnoj Srbiji, na kojima će moći da glasaju građani sa KiM.

Takođe, dodaje, u narednim danima biće još sastanaka sa predstavnicima Srba sa KiM, ali i sa članovima Vlade kako bi se našlo rešenje.

Srbe sa Kosova i Metohije pozvao je na strpljenje i trpeljivost.

“Da izbrojimo do 10 i da zajedno reagujemo. Rekao sam da ću uvek biti uz njih, da ću ostati uz njih i da nikad neću okrenuti glavu od našeg naroda na KiM, ali da poveruju mom iskustvu, političkom nosu i težini trunutka u kom se nalazimo”, rekao je Vučić.

Ukazuje da “neki u regionu igraju igru protiv Srbije”.

“Žele da nas obeleže kao nekog ko je protiv zapadne civilizacije, postavili su zamku, kako bi nam bile uvedene sankcije i da fizički budemo onemogućeni da pomognemo narodu. Tu vrstu klopke moramo da izbegnemo. Pokušavaju da nas uvuku u sukobe, i delovi Podgorice, deo Zagreba, Sarajeva, cela Priština”, kaže predsednik

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com