TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika VESTI

VUČIĆ: POSLE GLASANJA O REZOLUCIJI O SREBRENICI IMAĆEMO JOŠ VIŠE PRIJATELJA

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da se delegacija Srbije neće obrukati već da će posle 2. maja, kada je predviđeno glasanje Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici, imati još više prijatelja i podignute glave otići iz Njujorka.

Njujork, 23. aprila 2024.- Predsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ sastao se danas u Njujorku sa predstavnicima država èlanica Ujedinjenih nacija (UN) iz latino-amerièke i karipske grupe, kako bi sa njima razgovarao o nacrtu rezolucije “Meðunarodni dan seæanja i obeležavanja genocida u Srebrenici”, opisujuæi im poziciju Srbije u vezi sa nacrtom tom dokumenta. FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

“Nećemo se obrukati i kako god da bude i 3. maja ćemo moći uzdignute glave da izađemo odavde i videćete da kad izađemo odavde da ćemo da imamo još veći broj prijatelja, jer mnogi koji ne smeju da budu uz nas, bili bi uz nas”, rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da se to u politici ne računa uvek, ali da jeste jedan dodatni zalog za budućnost.

Na pitanje kako sad protiču njegovi razgovori po pitanju nacrta rezolucije o Srebrenici, Vučić je rekao da sada ima zemalja koje se ponašaju uvek na izuzetno odgovoran i ozbiljan način, koji imaju direktnu komunikaciju sa svojim predsednikom i svojim vladom.

“Ali imate i zemlje sa kojima ste već tri kruga konsultacija obavili, a njihov ambasador nije dobio nikakvu informaciju. Zato je bilo strašno važno ovo što smo danas ovde radili. Ja ću, ukoliko se uopšte vratim u Beograd na tri dana, u Beogradu da ponovim konsultacije sa svim ovim zemljama. Makar sa svim stalnim predstavnicima. Imamo devet afričkih zemalja koje imaju stalno predstavništvo u Beogradu, imamo pet južnoameričkih, latinoameričkih zemalja, računajući i Kubu. Imamo najviše azijskih, mislim 21 zemlju sa stalnim predstavništvima u Beogradu. I ponovo ću sa njima da razgovaram”, rekao je Vučić.

On je naglasio da u predlogu rezolucije nije navedeno ime ni jednog krivca za Srebrenicu i takva rezolucija podrazumeva kolektivnu osudu celog naroda, iako predlagači govore suprotno.

“Zašto vi donosite ovu rezoluciju? Jel je donosite zbog poštovanja, pijeteta, kajanja? Ja sam posetio (Srebrenicu) i pognuo sam glavu. Nisam pognuo glavu pred kamenicama, udarcima, flašama. Pognuo sam glavu pred spomenikom stradalima, položio cvet, iako sam bio napadnut. Pozvao sam ih na razgovor odmah posle toga smatrajući da su to suštinske stvari”, rekao je Vučić.

On je rekao da je to dodatni pritisak na jednu suverenu i nezavisnu zemlju u ovom trenutku i upitao se da li je to zbog neuvođenja sankcija Rusiji, odnosa sa istokom ili zbog nerešavanja pitanja Kosova, ili, kako je rekao, zbog toga što smo slobodna i nezavisna zemlja.

Vučić je dodao da 2010. godine Srbija nije sama pisala deklaraciju o Srebrenici.

“Da vam objasnim da je to pisala Turska zajedno sa nama. Jel možete da verujete? Ja kao predsednik to znam i imam beleške o tome iz tog perioda. Mi nismo u svom parlamentu mogli da donesemo sami nešto. Mi smo morali da imamo posrednike za to. Ali, promenila se Srbija”, rekao je Vučić.

On je naglasio da će se Srbija boriti u UN onoliko koliko može.

“I dan posle toga idemo da radimo, još snažnije, da se borimo još više, da pripremamo Ekspo, da dodatno podižemo ugled Srbije u svetu”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će se videti u UN koliki je ugled Srbije i koliko zemalja globalnog juga ceni Srbiju.

Istakao da je da će sutra imati razgovor i sa predstavnicima Narodne Republike Kine, koji su strašno važni za nas.

“Razgovarao sam sa ministrom iz Indije, to su najveće zemlje sveta. Sutra ću da imam i očekujem da bude preko 30, možda i 35 azijsko-pacifičkih zemalja. Samo na Pacifiku imate 15 zemalja. Sada vam ja ne objašnjavam da je loše za nas što su u Vanuatu neki drugi došli na vlast pa su zato kao sponzori, a da je negde dobro što se promenila vlast”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je veoma važno što su na našem prijemu juče bili i Tajland i Filipini, što su mogli po prvi put da čuju našu argumentaciju.

“Razmišljamo da u tom delu Indokine i otvorimo našu ambasadu, uprkos svim troškovima koji nisu mali. Vi ste videli kolika je naša posvećenost, misija je mala, tu sastanci traju po četiri sata. Vika i dreka, ali uzbuđenje je pozitivno, i – nećemo se obrukati”, naglasio je Vučić.

Vučić: Podnosioci rezolucije imaće u nama ozbiljnog protivnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će one zemlje koje budu podnosile rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, uz više moći i novca nego što može da se zamisli, imati ozbiljnog protivnika u “maloj zemlji” koja se drznula da brani istinu.

On je novinarima, nakon sastanaka u UN, rekao da je Srbija pokazala da žali zbog tog tragičnog događaja i da se zalaže da se počinioci zločina kazne, ali da nismo spremni da prihvatimo da se na ceo narod stavlja pečat.

“Nemojte da donosite kolektivnu presudu, to neće doprineti učvršćivanju mira, već dodatnim podelama. E sad, za nas u Srbiji, ako bi neko rekao niste ni pomenuti, pa nismo, ali svi znamo u čemu ja reč. I svi znamo kako će se to zlupotrebljavati u budućnosti. Druga naša obaveza je da branimo integritet srpskog naroda, ne vređajući pritom nikoga drugog i ne čineći ništa loše protiv bilo koga drugoga”, rekao je Vučić.

On je rekao da je zahvalan svima koji pomažu Srbiji u Ujedinjenim nacijama (UN) po pitanju rezolucije o Srebrenici, ali da u tom pogledu najviše pomaže ugled Srbije koji niko ne treba da potcenjuje.

“Mi smo zahvalni svima koji nam pomažu, ali najviše ugled Srbije pomaže. Gospodin (ambasador Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij) Nebenzija je rekao da će da pomogne. Sutra ću imati bilateralni sastanak sa kineskim predstavnikom. Uveren sam da će Narodna Republika Kina kao prijatelj da pomogne”, rekao je Vučić.

On je istakao da su pritisci na Srbiju sve veći, ali da je važno da Srbija pokuša da se u konačnom glasanju vidi da je veći deo zemalja bio ili uzdržan ili protiv, iako će predlagači rezolucije u svakom slučaju proglasiti pobedu.

“Važno je iz moralnih razloga da to bude slučaj. Ovo je najteže pitanje za nas, a da je pitanje Kosova i Metohije, bilo bi nam mnogo lakše u UN. Razlika u našu korist bi bila značajna”, rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je 2003. godine kada je usvojena rezolucija o Ruandi postojao konsenzus na teritoriji čitavog afričkog kontinenta.

“Oni nisu pitali nas kao prvu susednu zemlju u odnosu na BiH. Niko nas nije obavestio”, istakao je Vučić.

On je dodao da je zato važno da se Srbija bori u UN i da zbog toga svi koji su angažovani na diplomatskim zadacima sada marljivo rade.

“Naš je posao da se borimo za svoju zemlju, rezervnu domovinu nemamo”, poručio je Vučić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com