недеља, јул 21

VUČIĆ: RAST BDP 7,5%, MLADIMA PO 100 EVRA PRVOG FEBRUARA (VIDEO)

0
34

NAJVAŽNIJE:

Vučić: U ovoj godini je otvoreno 18 fabrika, najveći rast u industriji zabeležen je u rudarstvu, priliv stranih direktnih investicija u našu zemlju čini 60 odsto tih investicija u zemlje regiona

Vučić: Neto efekat migracije 92.300 više ljudi koji su se vratili u Srbiju u odnosu na oktobar prošle godine, imaćemo sve više onih koji se vraćaju, najviše se vraćaju visokoobrazovani, ali su nam potrebne i zanatlije u čiji povratak ćemo morati mnogo da uložimo

Vučić: U 2022. prosečana plata 900 evra.

Vučić: Ovu godinu završavamo sa najvećom stopom rasta BDP u celoj Evropi, to je prvi put u istoriji

Vučić: Godinu 2021, prema fleš proceni, završićemo sa realnim rastom od 7,5 %.

Vučić: Za sve mlade od 16 do 30 godina po 100 evra biće isplaćeno 1.februara 2022. kao pomoć države, prijava od 15. do 30. januara.

Vučić: Sledeće godine mladim majkama od 10 do 50 % od države za kupovinu prve stambene jedinice.

 

 

Vučić: Konačna fleš procena u 2021. rast BDP 7,5 odsto

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija, prema konačnoj fleš proceni, imati rast BDP u 2021. godini 7,5 odsto.

Predsednik je istakao da će naša zemlja po stopi rasta BDP-a prošle i ove godine, posle Irske, biti prva zemlja u Evropi.

Kazao je da fleš procena za 2021. može da se razlikuje plus-minus 0,1 odsto.

Vučić je rekao da ovu godinu završavamo sa javnim dugom opšte države od 56,9 odsto BDP-a i 57,5 odsto BDP-a konsolidavne države (sa lokalnim samoupravama)

To je stopa javnog duga ispod nivoa koji smo očekivali, rekao je Vučić i naglasio da je to postignuto zahvaljujući ozbiljnoj i domaćinskoj politici.

Naš program je da prosečna plata u Srbiji naredne godine bude 900 evra i u vezi toga smo veoma ozbiljni, a 2024. planiramo da u kapitalne investicije uložimo veća ulaganja čak do četiri milijardi evra

Vučić: Za prvo dete 300.000, za drugo i treće dete jednokratna pomoć od 100.000 dinara

Bez dece nemamo budućnost, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić i istakao da država u narednim godinama ulože stotine miliona evra u pronatalitetnu politiku, koja treba da pruži bolji životni standard porodicama.

U tom smislu, podsetio je da će od 1. januara, majke za prvorođeno dete samo od države, ne računajući podršku lokalnih samouprava, dobijati 300.000 dinara, jednokratno, umesto dosadašnjih 100.000 dinara.

Uz to, dobijaće jednokratno davanje od 100.000 dinara za drugo dete, kao i po prvi put 100.000 jednokratno za treće dete.

„Za drugo dete, jednokratno 100.000 dinara, plus ono što već važi, dve godine po 10.000 dinara mesečno, a za treće dete 100.000 dinara jednokratno, plus 10 godina po 100 evra mesecno. Za četvrto dete 10 godina po 150 evra mesečno, kao i do sada“, pojasnio je Vučić.

Ta kombinacija starih i novih mera posebno će u siromašnijim slojevima društva, gde je inače viša stopa nataliteta, značajno da utiče i pomogne razvoju svesti da bez dece nemamo budućnost, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da je važna mera – pravo na novčana sredstva za izgradnju ili učešće u kupovini porodične-stambene zgrade ili stana.

„Ne možete u Babušnici da kupujete stan, možete kiću. Država će biti spremna, a biće doneta uredba vlade 5. janaura, da pomogne sa 10 do 50 odsto za kupovinu stambene jedinice. Ako kuća u Babušnici košta 40.000 evra, poklon od države biće 15.000 ili 20.000 evra, da možete da je kupite“, rekao je Vučić.

Dodao je da se sa ovim merama ide pre svega prema majkama, jer su one odgovornije, i one koje će na najbolji način da štite interes deteta i želeti mu najbolji smeštaj. U slučaju smrti majke, to pravo moći će da se prenese na oca.

„Ovo je ogroman novac. Ako očekujemo sledeće godine oko 65.000 novorođene dece u Srbiji, samo sa jednokratnim davanjima… to su stotine miliona evra uložene u pronatalitetnu politiku koja treba da pruži bolji životni standard porodicama i bude garancija majkama, da smo kao država spremni da razumemo ulogu majke, žene u društvu i da na najbolji način pomognemo“, poručio je Vučić.

U skladu sa tim, dodao je da će biti pripremljene dodatne izmene krivičnog i drugih zakona, kojima će se još snažnije uvesti preventivne mere u borbi protiv nasilja nad ženama.

Takođe, radiće se sa nevladinim sektorom kako da se društvo izbori sa vršnjačkim nasiljem, koje je kaže, iako ga je bilo i ranije, danas jasnije, zahvaljujući pre svega mobilnim telefonima, i društvenim mrežama, koje mladi sami snimaju i još se ponose time.

„Moramo zajedno da se izborimo sa tim“, poručio je Vučić.

Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o finansijskoj pomoći porodici

Ostaje pravo koje majke ostvaruju za drugo dete da u periodu od dve godine dobijaju pomoć od 10.000 dinara, odnosno po 12.000 dinara u narednih 10 godina.


Leave a reply