TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija

VUČIĆ SA DELEGACIJOM MMF: SRBIJA ISPUNILA REFORMSKE CILJEVE

Srbija je, nakon krize izazvane pandemijom kovida 19, spremno dočekala i aktuelne izazove i u smislu očuvanja kursa dinara bez većih oscilacija, uz velike devizne rezerve o kojima je država odgovorno vodila računa tokom prethodnih godina“, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa delegacijom MMF.

Vučić je dodao da je glavni cilj očuvanje makroekonomske stabilnosti.

Takođe i da se razmatraju dodatne mere fiskalne i trgovinske politike u cilju ublažavanja rasta cena i držanja inflatorne stope pod kontrolom.

Predstavnici MMF-a su posebno pozdravili posvećnost Srbije reformama u javnim preduzećima, ulaganjima u infrastrukturu, životnu sredinu i kapitalne projekte, što će dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednom periodu.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn, sa kojima je razgovarao o aktuelnim makroekonomskim očekivanjima i kretanjima u regionalnom i međunarodnom okruženju, kao i o rezultatima druge revizije tekućeg savetodavnog aranžmana Srbije sa MMF-om.

Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto BDP-a kako bi se nastavila tendencija ekonomskog rasta uprkos aktuelnim kretanjima“, naglasio je Vučić i dodao da će se dodatni napori uložiti kako bi Srbija ispunila predviđene projekcije stope rasta.

U tom smislu, kako je istakao, jedan od glavnih ciljeva Srbije ostaje ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija.

Vučić je zahvalio predstavnicima MMF-a i šefu Misije Martejnu na stručnoj i savetodavnoj podršci na koju Srbija i dalje računa, a koja je u našoj zemlji od posebnog značaja imajući u vidu nastojanja države da unapredi opštu investicionu klimu, kao i da očuva poverenje među investitorima.

Govoreći o rezultatima sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa koji je MMF podržao savetodavnim, nefinansijskim instrumentom za koordinaciju politike, predstavnici MMF-a su pozdravili činjenicu da je Srbija ispunila sve reformske ciljeve koji su bili ugovoreni, ocenivši da u Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i u kontekstu krize uzrokovane aktuelnim kretanjima.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com