TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti region i Srbija Udarne

VUČIĆ U RS: IDEMO PUTEM JOŠ VEĆE SARADNJE (VIDEO)

Sanitetska vozila vredna 750.000€

 

Banjaluka, 23. jula 2020.- Srbija mora da brine o Republici Srpskoj, da pokazuje odgovornost prema RS i da joj uvek bude dostupna i na raspolaganju, porucio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vucic, dodajuci da je uveren da gradani RS to dobro znaju. FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr
Banjaluka, 23. jula 2020.- Srbija mora da brine o Republici Srpskoj, da pokazuje odgovornost prema RS i da joj uvek bude dostupna i na raspolaganju, porucio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vucic, dodajuci da je uveren da gradani RS to dobro znaju.FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksanar Vučić započeo je posetu Banjaluci obilaskom Univerzitetskog kliničkog centra u tom gradu, kojem uručuje donaciju, ključeve 15 sanitetskih vozila, vrednosti skoro 750.000 evra.

Vučića i njegove domaćine, predsednicu RS Željku Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH Milorada Dodika, ispred bolnice pozdravili su zaposleni u UKC Banjaluka.

“Hvala vam što ste san sačekali, želim vam sve najbolje. Ako nešto još budemo mogli da pomognemo, vi kažite”, rekao im je Vučić.

Sa Vučićem u poseti Banjaluci su i potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Univerzitetski klinički centar RS je, sa svojim kapacitetima, najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj.

Osnovna delatnost UKC RS je hospitalno lečenje, odnosno prijem, dijagnostika i zbrinjavanje pacijenata na nivou sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

VUČIĆ: IDEMO PUTEM JOŠ VEĆE SARADNJE


Ma gde da žive svi Srbi u svetu moraju da znaju da je jedna ista matica Srbija, ali i šta za sve Srbe znači Republika Srpska, poručio je u Banjaluci predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u svom prvom obraćanju u UKC Banjaluka, rekao da Srbija svojim potpisom garantuje sprovođenje Dejtonskog sporazuma, ali garantuje time i RS.

“Mi danas imamo više novca zahvaljujući teškim reformama koje smo sproveli. Upravo zato danas možemo da ispravljamo brojne nepravde koje smo činili prema svom narodu, plašeći se da ne preuzmemo odgovornost, da se nekom ne zamerino. Uvek smo se plašili da nas neko ne kritikuje. Mnogo više nas sada zanima šta suštinski radimo, a ne šta će ko da kaže ili šta o nama napišu“, objasnio je on.

Vučić je upitao da šta možemo da očekujemo ako sami ne brinemo o srpskom nasleđu i srpskom narodu.

“Ko to peva i piše na čistijem srpskom jeziku od Kočića, Šopića, Andrića, a nijedan od tih vitezova srpske kulture nije rođen u Srbiji. Jesu li oni zbog toga manji Srbi”, upitao je on.

Ljubav koja postoji nas, kako ističe, obavezuje da pomognemo koliko možemo.

S tim u vezi je Vučić rekao da je tokom noći Srbija poslala RS 10.000 testova na korona virus, a poslaće i više ako treba.

“Šta god da je potrebno kažite koliko god možemo pomoćićemo“, naglasio je on dodajući da se Srbija neće stideti i pravdati za to.

 

Banjaluka, 23. jula 2020.- Srpski clan Predsednistva BiH Milorad Dodik ispred Univerzitetkog klinickog centra. FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

Preneo je da su ga kritivali zbog pomoći RS, govorili da to ne piše u budžetu, te objasnio da se ne može predvideti kako će se kriza razvijati u septembru, a tako i kako tada pomoći.

„Ponosan što smo uvek tražili način da uradimo sve što možemo za naš narod. Ne samo u RS, već i četiri opštine van RS – Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac. Pomagaćemo još, jer je i taj deo našeg naroda deo jedinstvenog tkiva srpskog bića“, podvukao je on.

Kazao je da Srbi ne traže više od onoga što drugi imaju, i da ne ugrožavaju BiH, već da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, ali niko ne može da joj oduzme pravo da podržava Srpsku, njen opstanak, i pruža pomoć svom narodu.

U protekle tri godine, podsetio je, Srbija je doznačila 53,2 miliona evra.

Srbija finansira, kako je kazao, projekte u 48 jedinica lokalne samouprave u RS, i gotovo svim jedinicma lokalne samouprave u drugim delovima BiH sa srpskom većinom.

„Mi u Srbiji smo srećni i ponosni na svaki uspeh RS. Kada izgradite Klinički centar u Banjaluci srećni su ljudi i u Beogradu. Malopre su Željka Cvijanović i Miorad Dodik govorili o autoputu. Srbija je prihvatila obavezu da most preko Save izgradi samostalno, a to košta 142 miliona evra. Mi smo spremni da u najvećem delu preuzmemo obavezu na sebe izgradnju autoputa do Bijljine da time drugi grad po veličini u RS spojimo sa Beogradom i Novom Sadu“, objasnio je on.

Vučić je istakao da je cilj i obaveza da se radi na narodnom jedinstvu.

„Hvala RS na svim našim zlatnim odbojkašicama jer bez njih Srbija ne bi bila najbolja na svetu. Hvala in na iskrenom i toplom dočeku, što se ovde u Banjaluci posebno osećam, ne kao Aleksandar Vučih, već kao neko ko predstavlja Srbiju, zemlju koja vas najviše voli, podržava. Idemo putem još veće saradnje i jedinstva“, zaključio je Vučić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com