TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika VESTI

VUČIĆ U SB UN: SRBIJA ISPUNILA TEŠKE OBAVEZE, SZO NI NA VIDIKU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu Misije UN na KiM, da je Srbija ispunila sve teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da ni posle 11 godina formiranje Zajednice srpskih opština nije ni na vidiku.

“Dozvolite mi pre nego što pređem na izveštaj o kome danas govorimo, da vas podsetim da je 19. aprila bilo tačno 11 godina od kada je u Briselu usvojen najvažniji sporazum između Beograda i Prištine na putu ka normalizaciji odnosa. Jedan od potpisnika bila je i Evropska unija i 11 godina kasnije iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz pomenutog sporazuma, ZSO i njeno formiranje nisu ni na vidiku”, rekao je Vučić u svom obraćanju, nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izveštaj.

Kako je rekao, 11 godina slučajne ili namerne nesposobnosti Evropske unije da kao garant tog sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke.

“Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji”, istakao je Vučić.

Predsednik je zahvalio generalnom sekretaru UN Guterešu na posvećenosti da ispuni mandat UNMIK-a kao što je naglašeno i istaknuto u Rezoluciji 1244.

“I stoga dok ovaj izveštaj možda u potpunosti ne obuhvata ozbiljnost situacije na terenu, on činjenično dokumentuje skoro sve značajne događaje tokom perioda izveštavanja i ovo je veoma važno za države članice”, rekao je Vučić.

Istakao je da će, da bi se steklo obuhvatnije razumevanje tog izveštaja, ukazati na određene kritične tačke koje bi mogli da razmotre.

Zijade: Primena sporazuma nikada nije bila hitnija,važno da se ZSO formira

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade izjavila je danas da primena sporazuma Beograda i Prištine dogovorenih u Briselu nikad nije bilo hitnije pitanje, koje može da pomogne da se spreče nove krize i zaustave nizovi kriza.

Ona je na početku sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se predstavlja šestomesečni izveštaj UN o KiM rekla da je to od najvećeg značaja za obe strane i da one moraju da budu posvećene tome.

Zijade je istovremeno izrazila zabrinutost zbog sporne uredbe takozvane CBK o dinaru, i izrazila nadu da bi rešenje moglo da se postigne zbog čega je apelovala na obe strane da to učine.

Kao još jednu važnu stvar ona je istakla preduzimanje koraka ka uspostavljanju ZSO.

“Kakav god da je konačni oblik on obuhvata elemente održivih finasijskih garancija za lokalne Srbe, ali i za obrazovanje i zdravstvo. To je važan korak ka izgradnji poverenja”, rekla je Zijade.

Zijade je dodala da je tokom prethodnog perioda održala političke konsultacije sa političkim predstavnicima, verskim poglavarima, predstavnicima civilnog društva, kao i da je tokom njih glavno nezadovoljstvo nivoom postignutim kroz dijalog i efekat toga na bezbednosnu situaciju.

“Nivo nepoverenja je visok, proteklih meseci pojačane su tenzije. U proteklih nekoliko meseci usmereni su napori da se reši pitanje legitimiteta gradonačelnika u četiri opštine na severu naseljene Srbima. Srbi iz te četiri opštine saqkupili su dovoljan broj potpisa, preko 20 odsto da bi započeli opoziv gradonačelnika izabranih sa manje od četiri odsto glasača. Dosta se razgovaralo o procesu sa ciljem da smanji tenzije nastalih na izborima”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, proces opoziva gradonačelnika, održan u nedelju protekao je bez incidenata ali je samo 253 od više od 46.000 iskoristilo svoje pravo, što čini da se krhka bezbednosna situacija produži.

Dodala je i da će nastaviti da podržava dijalog pod posredstvom EU.

“Tokom protekle god došlo je do mnogih koraka unazad na izgradnji poverenja. Brojna dešavanja su napravila poteškoće i povećala nepoverenje. Česta upotreba zapaljive retorike u oba smera iziskuje punu pažnju, kao i odgovornu akciju”, rekla je ona.

Kako je rekla međunarodne institucije nastavljaju da rade na dijalogu i naglasila da brojni postignuti sporazumi omogućavaju jasnu mapu puta ka rešavanju otvorenih pitanja.

Zijade je dodala da su tokom prethodnog perioda postignuti neki smisleni rezultati, poput napretka u vezi pitanja registarskih tablica, koraka na energetskoj mapi puta i po pitanju carine.

“Želela bih da pohvalim rukovodstvo Prištine zato što je preduzelo korake da u potpunosti primeni odluku Višeg suda iz 2016. koja, pod kojom se potvrđuju imovinska prava manastira Visoki Dečani koje su prethodno odlagane godinama. Takvi postupci bi trebalo da budu pozdravljeni zato što oni u velikoj meri doprinose i poverenju unutar i među zajednicama kao i izgradnji javnog poverenja u vladavinu”, rekla je ona.

Prema njenim rečima nastaviće da u potpunosti koristi svoje resurse u partnerstvu sa timom Ujedinjenih nacija na Kosovu i brojnim partnerima kako bi se pomoglo ovim zajednicama da prevaziđu postojeće nepoverenje i kako bi se ponovo uspostavila zajednička saradnja, ali I brojnim poljima koje otvaraju novi prostor za zajednice da rade zajedno kako bi na pozitivan način uticale na procese koji utiču na budućnost svih.

“Misija je koristila svoje suštinske programske resurse da posreduje u inovacijama i saradnji i da ohrabri veće uzajamno poverenje među zajednicama. Da nađe zajednički imenitelj, zajednički osnov kako bi se uspostavila široko rasprostranjena tolerancija u raznolikosti na Kosovu”, rekla je ona.

Istakla je i da će UNMIK nastaviti da se zalaže za stvaranje uslova za miran i normalan život za sve ljude na KiM, ali I da će nastaviti da poziva sve lidere, političke i pripadnike civilnog društva da ispune svoje obaveze u tom istom cilju.

“Nastavićemo da dajemo punu podršku kako bi se prioritet dao dijalogu, a ne jednostranim potezima. Ili da nemamo retoriku koja izaziva podele. Ako vidimo ovaj trend nekih zastoja u sveukupnom poverenju, mi ćemo ostati odlučni u tome da napravimo, izgradimo bolju budućnost. Dijalog u dobroj veri, komunikacija i uzajamno razumevanje su nešto što obeležava taj put napred. Napredak se rađa iz postupaka koje se preduzimaju sa voljom da se postigne kompromis”, zaključila je ona.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com