TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija SVET Udarne VESTI

VUČIĆ: VAŽNO JE PRAVITI FINANSIJSKI BAFER ZA SLEDEĆU ZIMU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na kraju višednevne posete Njujorku, gde je govorio na Generalnoj skupštini UN, da će sledeća zima biti teška i da je zbog toga važno praviti veći finansijski bafer, o čemu je razgovarao sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgijevom.

Vučić je, u izjavi novinarima, rezimirajući sastanke koje je imao od sinoć, podsetio da je prisustvovao neformalnoj večeri Svetskog ekonomskog foruma, na kojem su bili mnogi lideri od belgijskog premijera, do šefova diplomatije Ukrajine, Japana, Kostarike, Ruande, Paname, ali i šefica MMF-a Kristalina Georgijeva.

„Sa Georgijevom sam se dugo zadržao u razgovoru o pravljenju stend baj aranžmana. Važno je da pravimo veći finansijski bafer kako bi se osigurali za zimu. Citirao bih šta mi je rekla, a to je da će ova zima biti veoma teška, a sledeća još teža“, preneo je on.

Vučić je ukazao da su vlade nešto novca uštedele za ovu zimu, a da će za sledeću biti teško odvojiti sredstva, pa će mnoge zemlje nestati sa radara finansijske stabilnosti.

„Moramo to da izbegnemo da pravimo veću bafer zonu, da radimo na rastu i razvoju Srbije. Pitao sam je kako da radimo na tome i ona je rekla, radite na finansijskim baferima“, ukazao je on.

Vučić je kazao da je danas imao dosta sastanaka sa predstavnicima afričkih zemalja, slovenačkim prijateljima, kao i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

„Razgovarali smo o bilaterolnim pitanjima. Zahvalio sam mu se na podršci našem teritorijalnom integritetu“, podvukao je on.

VUČIĆ: MI SE BORIMO, NE SA PRIŠTINOM, VEĆ ZAPADNIM SILAMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, povodom aktivnosti predsednice privremenih institucije u Prištini Vljose Osmani da izbori dodatna priznanja Kosova, da se ne radi o borbi Prištine, već da se radi o našoj borbi protiv onoga što rade velike zapadne sile.

„Kako vidim radiće na sve moguće načine i mi ćemo da se borimo. Video sam već tri azijske i tri afričke zemlje koje su targetovali. Mi ćemo da nastavimo da radimo. Nije pitanje Prištine, već naše borbe protiv onoga što će raditi sve velike zapadne sile“, poručio je Vučić.

On je ukazao da te sile sada gledaju da isključe jednu Rusiju iz UN, da je Srbija mala, ali i da će tako mala uspeti da se snalazi i bori.

„Neće im baš biti onako lako kako su zamislilu“, poručio je Vučić.

NEKI IZ EVROPE HTELI AZGOVOR S LAVROVIM, PA SE POVUKLI…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su pojedini evropski lideri u Njujorku, tokom trajanja Generalne skupštine UN, tražili sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejem Lavrovim, ali su od toga odustali, zbog zabrane koja je stigla, dodajući da takvih stvari ranije nije bilo.

Vučić je u izjavi novinarima rekao da je u Njujorku imao mnogo bilateralnih susreta, i pored zvanično najavljenih, a na pitanje u vezi sa razgovorom sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland rekao da je i sa njom razgovarao o svim temama, kao prethodno i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejkom Salivenom.

Dodao je da je važno da Srbija ima američku podršku oko ekonomskih reformi i ekonomsog napretka zemlje.

Sa druge strane, ponovo je ukazao da se globalna situacija užasno komplikuje.

“Svet neće biti isti. Ma koliko da sam govorio, rekli bi da sam ”drama kvin”, da izmišljam… A, sada to ovde osećate, i vidite da se na takav način govori. Biće mnogo teško”, rekao je Vučić.

U tom smislu, naveo je da su neki evropski lideri, koji su tražili sastanak sa Lavrovim, morali da povuku svoj pristanak sa susret sa njim.

“Bilo im je neprijatno, iako su ga tražili, jer je stigla zabrana… To nikad nije bilo. Ništa od toga nije bilo”, konstatovao je predsednik Srbije.

Dodao je da je za Srbiju važno da razgovara sa predstavnicima SAD, zbog potencijalnih problem ana KiM, ali i svega drugog.

Vučić: Zapad že pokušati da iskljuši Rusiju iz Saveta bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je gotovo siguran da će zapadne sile pokušati da Rusiju isključe iz Saveta bezbednosti UN i istakao da Srbija za to neće glasati.

“Da li će to uspeti ili ne, videćemo”, rekao je Vučić u Njujorku, odgovarajući na pitanja novinara šta bi moglo da se desi sa Srbijom ukoliko bi Rusiju isključili iz Saveta bezbednosti UN i ocenio da bi za Srbiju to bila katastrofa zbog KiM.

On je naveo da za to postoje tri opcije od kojih je jedna, kako je rekao, da Rusiji ograniče pravo veta za sve što se tiče sukoba u Ukrajini, ali da to mogu da prošire i kažu da se odnosi na sve što se tiče pitanja teritorijalnog integriteta i za celu Evropu.

“Srbija za ograničavanje prava veta ili za isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu”, podvukao je Vučić.

On je rekao da im za to treba dvotrećinska većina, ali da mogu da se pozovu i na to da Rusija nije formalno pravni sukcesor Sovjetskog Saveza, jer ne postoji papir koji bi tako nešto dokazao već je u to vreme na osnovu neformalnih dogovora sa (Borisom) Jeljcinom Rusija primljena kao stalna članica Saveta bezbednosti.

“Ali, postoji član mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje postojećeg međunarodnog pravnog poretka”, rekao je Vučić.

Dodao je da im je za jednu od tih odluka potrebno da Kina bude uzdržana i da ne izrazi veto.

“Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće i mislim da se već uveliko razrađuju planovi po tom pitanju, a šta je to za nas? Pa, za nas je to katastrofa, zbog KiM naravno”, istakao je Vučić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com