TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika VESTI

U NJUJORKU USPEŠNA ROVOVSKA BORBA ZA AFIRMACIJU STAVOVA SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama vodi uspešnu rovovsku aktivnost na afirmaciji stavova Srbije na međunarodnoj sceni, kaže Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije. Ipak, time naš problem nije rešen, kaže Zečević, I dodaje da da će prvi veliki pritsak biti uvođenje sankcija Rusiji,

Slobodan Zečević

“U Njujorku se odvija veliki diplomatski maraton. Sa predsednikom Vučićem je i ministar Nikola Selakvić s obzirom na veliki broj sastanka sa zvaničnicima iz celog sveta, pokušavajući da afirmišu ideju o teritorijalnom integritetu i poštovanju međunarodnog prava, da se naglasi, da teritorijalni integritet Srbije mora da se štiti ako se štiti teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da granice Srbije ne bi smele da se menjaju”, rekao je Zečević za Tanjug.

Zečević navodi da ne možemo da kažemo da je broj članica UN presudan za priznanje s obzirom na to koliki je uticaj zapada na ovom našem prostoru i NATO-a koji je prisutan na Kosovu.

“Taj veliki broj država koje ne priznaju Kosovo daju nam argument da veći deo međunarodne zajednice ne privata gotova rešenja, rešenja koja nastaju primenom sile, već da se dođe do kompromisa, privatljivog i za Srbiju i Albance na Kosovu”, naveo je Zečević.

Prema njegovim rečima, to je bila jedna ideja i ta diplomatska aktivnost bila je živa, aktivna i uspešna, ali naš problem nije rešen.

“Bila je to rovovska borba da se afirmišu stavovi Srbije na međunarodoj sceni”, rekao je Zečević i upozorio da će pritisci biti nastavljeni.

SLEDI VELIKI PRITISAK ZA SANKCIJE RUSIJI

Kaže da će prvi veliki pritsak biti uvođenje sankcija Rusiji, na čemu insistiraju iz Evrope i SAD, jer u ovoj fazi nastoje da stvore što širu koaliciju koja osuđuje rusku akciju u Ukrajini.

O “NON PAPIRU” ZA “NOVU ARMATURU” PREGOVORA

Kada je reč o dokumentu koji se pojavio u medijima, a za koji iz EU kažu da ga nisu videli niti da dolazi od tima koji se bavi dijalogom, Žečević kaže da nije reč o “non paperu”, već o dokumentu koji su pripremili savetnici za spoljnu politiku francuskog predsednika i nemačkog kancelara Emanuel Bon i Jens Pletner.

“Predsednikov odgovor da neće da primi u razmatranje taj radni dokument koji su savetnici Makrona i Šolca pokusali da mu uruče, ne samo kao moguće, već i kao željeno rešenje kosovskog pitanja, dosta je smeo”, naveo je Zečević.

Pedsednik je, kako pojašnjava, rekao “ja ga ne primam”, što, kako je dodao – “znači ne uzimam ga u razmatranje, pročitao sam ga, znam o čemu se radi, ali ga ne uzimam u razmatranje”.

Prema Zečevićevim rečima, ta poruka poslata Nemačkoj i Francuskoj govori da je predstavljeno rešenje neprihvatljivo.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com