петак, јун 21

VUČIĆ: ZA POMOĆ OD 100 EVRA POTREBAN POZIV (VIDEO)

0
311

.FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Penzionerima i svima koji primaju socijalnu pomoć od 15. maja će automatski biti uplaćeno po 100 evra, dok će ostali punoletni građani imati mogućnost da se izjasne da li žele taj novac, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

Fabrici i Vučić o zamerkama EU s početka pandemije

(Tanjug)

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da činjenice govore da je EU uz Srbiju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da je EU promenila pristup s početka pandemije i da je zahvalan na pomoći.

Predsednik Vučić je rekao da stoji iza svake reči koju je ranije izgovorio i da je to bilo istinito, ali posle promene odluke EU ističe : „Kažem hvala na pomoći i podršci“.

Vučić kaže da je o solidarnosti EU izgovorio samo proistojne reči, podsetio da su tako govorili i mnogi drugi evropski lideri, kao i sama Ursula fon der Lajen, da je solidarnost izostala u slučaju Italije.

„Mi ne treba da se dodvoravamo nikome i zato govorim ono što mislim“, kazao je Vučić.

„Solidarnost je na delu u brojevima i činjenicama i to je ocigledno“, poručio je Fabrici na zajedničkoj konferenciji za novinare, na pitanje da prokomentariše ranije izjave predsednika Vučića o manjku evropske solidarnosti..

Fabrici je dodao i da je predsednik već odgovorio o evropskoj solidarnosti, „dao vam je brojeve i dao vam je sve brojeve o nasoj solidarnosti na delu“.

„Bilo je komentara o nedostatku solidarnosti, ali ako pogledate brojeve Evropski savet je preuzeo mere i imamo jasno uputstvo da morate raditi sa drugima i Srbija zasluzuje posebno mesto i posebnu paznju“, istakao je Fabrici.

„Srbija je zemlja koja pristupa EU i to je najprivilegovaniji izraz odnosa sa nekom zemljom. EU ima 1.000 poteškoća, umrlih, teska su vremena ali ako sageldamo činjenice i dalje smo uz Srbiju. Zato je Evropska komisija dala globalni odgovor od 16 milijardi, a 700 miliona evra namenjeno je za Zapadni Balkan i važan deo ide Srbiji“, rekao je Fabrici.

On je rekao da su uvećani svi mehanizmi prema Srbiji, o čemu govori i zajednicki sporazmu o nabavkama medicinskog materijala po kome je Srbija izjednačena sa članicama EU.

„U pravom smislu to je solidarnost“, istakao je Fabrici dodajući da su pozitivni ishodi da Srbiju priblizi EU, brojni mehanizmi koje smo preporznali, i treba da radimo na toj perspektivi.

„Srbija je na EU putu i zahvalna je evropskim prijateljima na pomoći“, zaključio je Vučić.

 


Leave a reply