TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura VESTI

VUKOSAVU DELIBAŠIĆU NAGRADA SLAVIŠA NIKOLIN ŽIVKOVIĆ (VIDEO)

Gradska književna nagrada “Slaviša Nikolin Živković” ove godine dodeljena je književniku iz Nikšića Vukosavu Delibašiću za roman “Povratak iz pakla”, na 57. po redu Sajmu knjiga u Nišu. Nagradu dodeljuju Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša i Grad Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Najpre da se zahvalim Gradu Nišu na ovoj nagradi, zaista sam počastvovan, kaže dobitnik nagrade Vukosav Delibašić.

Nagradu dodeljuju Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša i Grad Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.  O pobedniku je odlučivao tročlani žiri koji su činili Ivan Cvetanović, Velimir Ilić i Goran Živković Gorki.

Roman “Povratak iz pakla” prikazuje sliku jedne ljudske sudbine u kontekstu posleratnog doba i golootočkog stradanja, sugestivnim pripovedanjem o preživljenim traumama i suočavanju sa posledicama pri pokušajima povratka u „novo bolje društvo“, obrazloženje je žirija.

Književna nagrada Slaviša Nikolin Živković čuva uspomenu na pisca čije ime nosi i njegovu književnu zaostavštinu. Od 2019. godine je i zvanična gradska knjževna nagrada. Vukosav Delibašić do sada je objavio roman “U vrtlogu vremena”, knjige poezije “Trag” i “U momentu”. Spremio je roman “Robinje” i knjigu pripovedaka “U kamenu”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com