четвртак, јун 13

ZA DVA PROFILA MAŠINACA SIGURNI I PRAKSA I POSAO (VIDEO)

0
5

Sve je teže naći dobrog majstora. Na to se žale i oni kojima treba da se nešto popravi, a i poslodavci kojima treba stručna radna snaga. Već odavno se zato govori o dualnom obrazovanju – da srednjoškolac ne uči samo teoriju, već da tokom škole nauči zanat kroz praksu, a kad školu završi može odmah da počne da radi! Zato sve više srednjih stučnih škola otvara nove smerove koji odgovaraju lokalnoj privredi. A đaci koji ih završe odmah dobijaju posao.

Mnoge kompanije imaju problem da dođu do stručnih radnika, jer su neka zanimanja vremenom prestala da postoje u školskom sistemu. I tamo gde ima školovanog kadra problem je kada svršeni srednjoškolci nemaju nikakvu praksu. Saradnja kompanije Agromarket i Srednje stručne škole iz Niša promeniće tu sliku i u pravom smislu reči primeniti dualno obrazovanje. Učenici ove škole i praksu ali i buduće zaposlenje moći će da potraže u Agromarketu.

“ Konkretno u našoj firmi postoji potreba za tim kadrovima, a mi već dugi niz godina sarađujemo sa školama i obavljamo praksu“ – kaže komercijalni direktor u firmi “Agromarket“, Igor Pavlović

Na tržištu rada potražnja za takvim proizvodnim profilima je velika. Ove godine četvorogodišnji smer tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama upisaće 30 đaka, dok će trogodišnji, operater mašinske obrade upisati 15 učenika.


Leave a reply