TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Emisije

ZAVOJSKO JEZERO – RAJ ZA ODMOR I SPORTOVE NA VODI (VIDEO)

Prizor koji očarava. Zavojsko jezero – u samom srcu Stare planine. Udaljeno je oko 17 kilometara od Pirota. Jedno je od najposećenijih mesta za odmor, ima nekoliko izletišta i mesta za kampovanje. Zavojsko jezero ima i svoje kupače jer je voda – kažu – neverovatna. I zaista jeste tako.

Zanimljiva je priča o nastanku Zavojskog jezera. 1963. godine, najverovatnije zbog katastrofalnog zemljotresa u Skoplju, deo planine se obrušio i pregradio reku Visočicu. Selo Zavoj koje se nalzailo u toj dolini je preko noći u potpunosti poplavljeno. Zato jezero nosi naziv Zavojsko.

Prirodna brana nastala je tokom padavina u zimu 1963. godine. Bila je nestabilna, tako da je akumulirana voda mogla da se izlije i potopi sva okolna naselja.

Neki kažu da bi ugrožen bio i Niš. Relativno brzom reakcijom vojske prirodna brana je probijena, a na tom mestu napravljena je veštačka brana , koja i danas postoji i nalazi se na oko kilometar nizvodno od nekadašnjeg sela Zavoj.Voda Zavojskog jezera se koristi za pokretanje generatora Hidroelektrane Pirot.

Ono što nikoga ne ostavlja ravnodušnim jeste specifična boja jezera.

Karakteriše ga izuzetno bistra, čista, prozirna voda, tako da je pogodno za ribolov. I svakako za brojne sportove na vodi.

Zato je ovo mesto idealno za veslače koji se pripremaju za Balkansko prvenstvo u veslanju, koje se održava 10. i 11. septrembra u Višegradu.

Veslači zajedno treniraju upravo na Zavojskom jezeru.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com