ŠPANSKI PREMIJER SA VUČIĆEM: PODRŽAVAMO BEOGRAD KADA JE REČ O KOSOVU

ŠPANSKI PREMIJER SA VUČIĆEM: PODRŽAVAMO BEOGRAD KADA JE REČ O KOSOVU

VUČIĆ: ŠPANIJA NAM JE JEDAN OD NAJVEĆIH PRIJATELJA

Beograd, 29. jula 2022 – Premijer Spanije Pedro Sancez doputovao je danas u dvodnevnu zvanicnu posetu Srbiji. Sastanak “u cetiri oka” predsednika Srbije Aleksandra Vucica i premijera Kraljevine Spanije Pedra Sanceza. FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Premijer Španije Pedro Sančez doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde ga je ispred Palate “Srbija” dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

Sančez je nakon razgovora sa Vučićem izjavio da je Srbija deo Evrope i da u Španiji ima prijatelja koji će joj pomoći da postane deo Evropske unije.

Vučić je istakao da je Španija iskreni prijatelj Srbije, jedan od najvećih u svetu.

Španije je jedna od pet zemalja članica EU, uz Grčku, Kipar, Rumuniju i Slovačku, koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

SANČEZ: ŠPANIJA ĆE UVEK BITI UZ SRBIJU PO PITANJU KOSOVA

Španski premijer Pedro Sančez poručio je večeras, nakon sastanka sa predsednikom Vučićem da Španija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova, i da će biti uvek uz nju u odbrani principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvreniteata, za koji se zalažu obe države.

Sančez je uz to dodao daSrbija treba da postane punopravna članica EU i da će Španija uvek biti uz nju naputu evropskih integracija.

“Španija i Srbija jesu zemlje prijatelji odavno, vezuju nas mnoge stvari, kao potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suvrenitet naših država”, istakao je Sančez.

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Naglasio je da zato Španija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova i poručio da će Španija uvek biti uz Srbiju u odbrani tih principa.

Sančez je dodao da se Španija zalaže da razgovorom treba rešiti probleme između dve strane, ali da svakako mora poštovati teritorijalni integritet.

Sančez je podsetio na konferenciji za medije da je Srbija na evropskom putu još od 2002. godine i poručio da naša zemlja uvek može da računa na podršku Španije.

“Politički odnosi Španije i Srbije su fantastični i ubeđen sam da i ekonomski i trgovinski odnosi mogu da dođu na taj nivo”, istakao je Sančez.

Kaže da je poboljšana trgovina između dve zemlje u poslednjih pet godina, ali da treba i dalje da raste.

“Imamo španske firme koje rade ovde, a i veliki broj novih će tek doći u Srbiju”, naveo je španski premijer i dodao da će zbog toga u oktobru u Beogradu biti organizovan srpsko-španski poslovni forum.

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Kazao je da će biti pripremljeno i potpisivanje bilateralnog sporazuma u oblasti ekonomije između dve zemlje.ahvalio je predsedniku Vučiću na velikom i divnom prijemu i dodao da će preneti njegove pozdrave kralju Španije.

Istakao je da su i on i Vučić veliki fanovi košarke i da je u razgovoru sa Vučićem izrazio divljenje prema srpskom košarkašu Nikoli Jokiću.

Sančez je rekao da njegov put po zemljama Zapadnog Balkana predstavlja obećanje Španije regionu ZB da će biti deo Evrope i istakao da ZB i jeste deo Evrope i blizak bez obzira na geografsku udaljenost.

Kaže da je u februaru pred rat u Ukrajini Vučić u razgovoru sa njim u Španiji rekao da postoji velika verovatnoća da će početi konflikt, što se i dogodilo.

Sančez je rekao da je oružani konflikt u Evropi doneo veliku patnju građanima u Ukrajini.

“I ja i predsednik Vučić želimo da se mir uspostavi”, istakao je Sačez.

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Kazao je da je taj rat uticao da se povećaju cene energenata zbog čega građani imaju probleme, kao i da postoje problemi sa prehrambenim proizvodima zbog žitarica i drugi.

“Ovo je ključna poruka za Vladu Srbije: rat je podstakao jedno razmišljanje – šta je to Evropa i ko su to Evropljani”, poručio je on.

Dodaje da je EU otvorila novo poglavlje proširenja i otvorila vrata za zemlja na istoku Evrope, ali na ZB.

“I dalje podržavamo ovaj proces pristupanja, jer ste vi deo Evrope i težite da postanete deo naše zajednice i da zajedno delimo naš prosperitet”, naveo je on.

Podsetio je da je Španija postala članica evropske zajednice 1986. godine i poručio da će ta zemlja postati Srbiji da postane članica EU.

“Dragi prijatelji, hvala što ste nas primili. Nastavićemo da sarađujemo, naročito tokom predsedništva Španije EU u drugom semestru naredne godine i nastavićemo da radimo tako intenzivno kao i do sada zarad dobrobiti naše dve zemlje, za mir i veliku evropsku familiju čiji smo svi deo”, poručio je Sančez.

PO PRVI PUT U ISTORIJI PREĆI ĆEMO MILIJARDU EVRA RAZMENE

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je večeras uverenje da će trgovinska saradnja sa Španijom, po prvi put u istoriji preći vrednost od milijardu evra.

Vučić je, nakon razgovora sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, rekao da je ponosan i srećan što prvi put u srpskoj istoriji može da ugosti šefa španske vlade i Srbiji.

Bila je privilegija, zadovoljstvo i čast danas razgovarati sa gospodinom Sančezom“, kazao je on na konferenciji za štampu, nakon koje će razgovori biti nastavljeni na zajedničkoj večeri.

„Srbija smatra i doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja, kao jednog od najvećih prijatelja u svetu. Mi smo u poslednje vreme značajno uvećali našu trgovinsku razmenu koja je prošle godine bila u vrednosti od 811 miliona evra, a ove godine, u prvih pet meseci, je uvećana za 64,1 odsto. Po prvi put u istoriji naših ekonomskih odnosa pređemo vrednost od milijardu evra trgovinske razmene“, objasnio je on.

Vučić je kazao da su razgovarali o uspostavljanju još bližih ekonomskih odnosa, i najavio u oktobru održavanje biznis foruma u Beogradu, na kojem će se sastati poslovni ljudi iz dve zemlje.

„Španske kompanije su pokazale interes za obavljanje posla u Srbiji, a mi ćemo im širom otvoriti vrata“, poručio je on.

Vučić je ukazao da je između Srbije i Španije uspostavljena i prva pionirska saradnja i u oblasti vojne industrije, podsetivši da je Srbija kupila dva transportna aviona Kaza C295, i da će nastaviti sa kupovinom opreme od Španije.

„Otvorićemo i završiti pravljenje svih generalnih sporazuma, i svih važnih za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku kako bi mogli postići najbolje moguće rezultate“, najavio je on.

VUČIĆ: SRBIJA U PRVIH SEDAM MESECI NEMA DEFICIT

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Srbija nema deficit u budžetu u prvih sedam meseci ove godine, saopštio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

“Mogu da kažem, napravili smo jednu analizu, u prvih sedam meseci, Srbija nema deficit”, rekao je Vučić tokom obraćanja na zajedničkoj pres konefernciji sa premijerom Španije Pedrom Sančezom.

To, ukazao je, ne znači da ga nećemo imati na kraju godine, zbog narednih pet meseci i energetske krize koja tek sledi, ali za sada deficita nema.

 

SANČEZ PRVI ŠPANSKI PREMIJER KOJI DOLAZI U SRBIJU

 FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Španski premijer dočekan je uz najviše počasti, crveni tepih, Gardu Vojske Srbije i himnu. Nakon svečane ceremonije, Vučić i Sančez razgovarali su “u četiri oka”, a zatim je usledio i plenarni sastanak delegacija Srbije i Španije.

Pedro Sančez je prvi španski premijer u istoriji koji posećuje našu zemlju. Iako nijedan premijer Španije pre njega nikada nije bio u poseti Srbiji, održavani su sastanci sa vrhom te zemlje.

Bilateralni odnosi Srbije i Španije su prijateljski, bez otvorenih pitanja, a Madrid i Beograd jedan drugom pružaju podršku po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje. U okviru posete Zapadnom Balkanu, Sančez će do 1. avgusta posetiti još Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com