TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo PROJEKTI 2020 region i Srbija SAMO NA KLIK

ZAŽIVELA E-PRIJAVA DECE U VRTIĆE I ŠKOLE (VIDEO)

 Iako je pandemija korona virusa zaustavila niz aktivnosti koje smo obavljali svakodnevno – jednu je, čini se, ipak ubrzala.

Pokazalo se da su građani, silom prilika bili prinuđeni da savladaju prepreke digitalizacije brže nego što su planirali.

Upis dece u vrtiće, predškolske ustanove i škole obavljan je od kuće, preko portala e-uprava. Novina je – upis prvaka kreće od 1. juna, takodje – elektronski, a od 25. maja na isti način biće moguće prijaviti se za prvi susret prvaka sa školom na razgovoru sa psihologom.

Više od 700 elektronskih prijava, za samo nekoliko nedelja, za upis u neki  od 26 niških vrtića, u kojima se godišnje primi oko 900 mališana.

Samo na klik i bez jurenja paprilogije kao što su izvod iz matične knjige rožeih il iradni status roditelja. Usluga e-vrtić je opravdala očekivanja, naročito u vreme pandemije korona virusa. Upis traje do kraja juna, kažu u niškim vrtićima.

Aplikacija funkcioniše od 10 marta i odziv roditelja je zadovoljavajući, imamo 720 prijava. Sve prijave smo obradili i o tome su obavešteni roditelji da se njihova deca nalaze na listi čekanja u Predškolskoj ustanovi “Pčelica”. Ovo je pravi spas za naše roditelje i nas budući da roditelji od kuće ili sa svog mobilnog telefona uz nekoliko klikova može da prijavi svoje dete”, kaže Svetlana Mitić, direktorka PU “Pčelica” Niš.

Bez papirologije funkcioniše i elektronska prijava dece u prvi razred osnovne škole.

Zvanično, počinje od 25. maja preko sajta e-uprave, kada svi registrovani korisnici portala mogu da prijave dete i zakažu termin odlaska u školu.

U Nišavskom okrugu na taj način se očekuje oko 3100 prijava odnosno oko dve i po hiljade u Nišu.

Škole su spremne i već komuniciraju sa roditeljima putem mejlova i telefona.

Imamo povratnu informaciju da se na ovaj način, od 1. aprila upisalo preko 50 odsto učenika koje imamo u školskoj bazi. Ono što je važno, izostavljena je papirologija i ona je iza nas. Ubuduće neće trebati nikakvih papira, sada se sve radi elektronski što je i ukoraku sa vremenom”, kazao je Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Nišavskog okruga.

Da je danas preko interneta moguće dobiti razne usluge javne uprave za koje je nekada bilo potrebno čekati u redovima pred šalterima, pokazuje i podatak Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu prema kojem je 32.000 prijava elektronskim putem stiglo za upis dece u vrtiće.

Ta usluga, osim u Nišu dostupna je još u 117 gradova i opština u Srbiji.

Ohrabreni uslugom e-vrtić po prvi put ove godine uvodimo elektronski upis u osnovnu školu. Upis je kretao 1. aprila, ali sada se pomera na 1. jun. Ali da bi roditelji videli kako ta usluga radi omogućili smo uslugu iskazivanja interesovanja roditelja za upis. To mogu da urade putem portala e-uprave ili telefonom da pozovu školu u koju žele da upišu dete”, istako je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu.

Elektronske usluge deo su ukupne reforme javne uprave u Srbiji, koja ima za cilj da javnu upravu učini efikasnijom i transparentnijom i bližom građanima i privredi. Evropska unija snažno podržava reformu javne uprave u Srbiji kao deo procesa pripreme Srbije za članstvo u EU.

Kroz proces reforme javne uprave primenjuju se evropski principi dobre uprave gde Srbija dobija administraciju koja je efikasna, odgovorna, transparentna, pouzdana i pre svega potpuno otvorena za građane u procesima odlučivanja”, kaže ambasador Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji.

Kako bi građani i privreda bili u mogućnosti da dobiju adekvatne usluge koje će štedeti njihovo vreme i novac, Evropska Unija godinama je unazad najznačajniji partner Srbije u procesu reforme javne uprave.

Ta podrška do sada je iznosila preko 200 miliona evra.

 

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com