уторак, јул 23

ZELENSKI U HERSONU, PESKOV: TO JE RUSKA TERITORIJA

0
32

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je Herson, nekoliko dana posle povlačenja ruskih snaga iz tog grada na jugu Ukrajine.

Ovo povlačenje je početak kraja rata, izjavio je Zelenski i zahvalio NATO-u i drugim saveznicima na podršci u ratu protiv Rusije, kao i SAD na isporuci raketnih sistema HIMARS.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše posetu Zelenskog Hersonu, navodeći da je to teritorija Ruske Federacije.

Ruski list Komersant tvrdi, pozivajući se na neimenovani izvor, da se u Ankari održavaju pregovori ruske i američke delegacije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio u Hagu da je na Ukrajini da odluči koji su joj uslovi prihvatljivi za pregovore o okončanju rata sa Rusijom. Ali i istakao i da ne treba potcenjivati Rusiju jer, kako je naveo, i

dalje kontroliše velike delove Ukrajine.

MITROVIĆ: UZROK POVLAČENJA RUSA IZ HERSONA NIJE JASAN

 (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Iako se u javnosti govori da je povlačenje ruske vojske i stanovništva iz Hersona deo pregovora ili uvoda u pregovore, ruski zvaničnici i neke analize ruskih medija ne daju prostor za takvo tumačenje, već tvrde da je povlačenje nastalo zbog bezbednosti vojske i civila, rekla je danas profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.

 

 

 

 

Peskov potvrdio: Rusko-američki pregovori u toku u Ankari

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da su u toku pregovori između Rusije i SAD u Ankari, javila je agencija RIA Novosti.

Prethodno je ruski list Komersant preneo da su ruska i američka delegacija doputovale u Ankaru na pregovore, kao i da je u ruskoj delegaciji direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće saopštio je da direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns boravi u Ankari kako bi razgovarao sa svojim ruskim kolegom o posledicama eventualne ruske upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da Berns, bivši američki ambasador u Rusiji, ne vodi nikakve pregovore s Nariškinom, preneo je Rojters.

„On ne vodi pregovore niti razgovara o rešavanju rata u Ukrajini“, rekao je zvaničnik, dodajući da će Berns pokrenuti pianje Amerikanaca zatvorenih u Rusiji.

Američka košarkašica i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje Britni Griner uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji, a osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora.

Advokat Aleksandar Bojkov, koji zastupa Grajnerovu je izjavio ranije da bi Amerikanka mogla biti deo razmene zatvorenika između SAD i Rusije.

Prema rečima zvaničnika Bele kuće, ukrajinske vlasti su pre Bernsovog puta u Tursku bile obaveštene.

Poslednji put ruska i američka delegacija sastale su se u Ženevi 10. januara radi razgovora o bezbednosnim garancijama.

Leave a reply