TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

ŽENE PRIJAVE NASILJE TEK NAKON SEDAM GODINA (VIDEO)

Timu Doma zdravlja Niš za pomoć ženama sa iskustvom nasilja godišnje se javi 30 do 40 žena, a statistika pokazuje da ih je mnogo više, ali da nasilje i nasilnici ostanu sakriveni od očiju javnosti. Kako bi podstakle i osnažile žene da prijave nasilje, doktorke ovog Tima organizovale su akciju kojom su ujedno započele kampanju “16 dana aktivizma”.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, Dom zdravlja je u narandžastom i time započinje kapmanju “16 dana aktivizma”.

Tim za pomoć ženama sa iskustvom nasilja Doma zdravlja Niš sarađuje sa policijom, Sigurnom kućom i Centrom za socijalni rad.

Da malo probudimo svest naših pacijentkinja da postoji neko ko će im pomoći, da im da podršku, kome sve mogu da se obrate. Naš Tim radi lekarska uverenja ženama sa iskustvom nasilja, one kod nas mogu da prijave nasilje, kaže koordinator Tima za borbu protiv nasilja nad ženama  dr Lucija Hristov Mitić.

Zašto neke žene ipak ne prijave nasilje?

Po nekim statistikama, u dve trećine slučajeva kad žena napusti nasilnika, sam nasilnik postane agresivniji nego što je bio pre toga. Strah od nasilnika, pretnja da će joj oduzeti decu, postoje žene koje nemaju tu finansijsku potporu da mogu samostalno da žive. Dok žena prizna da je žrtva porodičnog nasilja, prođe od sedam do 11 godina.To je period kada su izolovane i nemaju kome da se obrate, objašnjava dr Lucija Hristov Mitić.

I zato bi žene trebalo da znaju da imaju kome da se obrate. Tim za pomoć ženama sa iskustvom nasilja Doma zdravlja Niš formiran je februara 2012. godine, odmah nakon usvajanja Protokola Ministarstva zdravlja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com