TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

ŽENSKI MARŠ U NIŠU: STOP NASILJU NAD ŽENAMA! (VIDEO)

Samo od početka ove godine u Srbiji je ubijeno osam žena. U znak sećanja na žene stradale od partnerskog nasilja, plesnim performansom i ženskim maršom u centru Niša nekoliko nevladinih organizacija podsetilo je da borba protiv femicida u Srbiji i dalje traje i da se nasilnici moraju prijavljivati.

Nekoliko feminističkih organizacija sa jugoistoka Srbije organizovalo je plesni performans Jedna milijarda ustaje za slobodu I osmomartovski protestni marš u znak sećanja na žene stradale usled partnerskog nasilja

Parolama: “Imaš pravo na život bez diskriminacije”, “Stop nasilju nad devojakma i ženama”, “Žrtva nikad nije kriva, odgovornost je na nasiliniku”, “Nisi sama” skrenuta je pažnja javnosti na borbu protiv femicida. Poručuju da se ženska ljudska prava ne poštuju u dovoljnoj meri.

“Želimo da pošaljemo poruku da institucije sporo reaguju da ima puno žrtava i da je femicid zastršujući”, kaže Tanja Nikolić iz Centra za devojke u Nišu.

U Nišu postoji Sigurna kuća ali potrebno je da se žene žrtve nasilja ekonomski osnažuju kako se ne bi vraćale nasilniku.

Učesnice Ženskog marša koji je osim u Nišu organizovan i u Beogradu poručile su građanima da je i dalje zabrinjavajuće veliki broj slučajeva nasilja nad ženama u Srbiji I apelovale da se nasilnici prijavljuju.

To nije porodični problem, to je društveni problem, jer jedino tako možemo da se borimo protiv femicida”, ističe Ana Saćipović iz Udruženja “Osvit” u Nišu.

Iz ženskih organizacija podsećaju da u Nišu postoji nekoliko SOS telefona za žrtve nasilja. Jedan od njih je Udruženja Osvit – 0800100909 na koji se samo u ovoj godini javilo 45 žena.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com