понедељак, јун 24

ZNANJEM DO POSLA: O KARIJERI MISLITI JOŠ U OSNOVNOJ ŠKOLI (VIDEO)

0
21

Kako bi mladi još tokom školovanja stekli veštine koje se traže na tržištu rada, predstavnici mnogobrojnih škola iz Niša i okoline učili su o tome kako da učenike usmeravaju da budu svesni svoje buduće karijere.

Reč je o osmogodišnjem partnerskom projektu vlada Švajcarske i Srbije „Znanjem do posla“ koji se sprovodi u trinaest regiona u Srbiji. Do sada je kroz ovaj program prošlo više od 20.000 mladih, a od kojih se posle obuke 77 odsto zaposlilo.

Profesori škola iz Niša, Boljevca, Zaječara, Knjaževca, Sokobanje, Svrljiga, Ražnja, Blaca, Aleksinca ubuduće će usmeravati svoje učenike kako da pišu CV, kako da otkriju šta su im talenti i kako im praksa u raznim kompanijama pomaže da se povežu sa poslodavcima. Jedna od škola koja na godišnjem nivou karijerno obuči i savetuje do 300 učenika je Tehnička škola u Knjaževcu.

Kroz projekat vlada Švajcarske i Srbije “Znanjem do posla” koji podržavaju ministarstvo prosvete i ministarstvo za rad i zapošljavanje do sada je prošlo 20.000 mladih.

Oni su kroz obuke naučili veštine koje se traže na tržištu rada i posle školovanja brže i lakše došli do posla koje su nudile 132 kompanije.

U Srbiji od 2013. godine donošenjem Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, škole imaju obavezu da kreiraju Program karijernog vođenja i savetovanja za učenike.

U okviru zakonskog okvira o dualnom obrazovanju u Srbiji se takođe prepoznaje značaj karijernog vođenja i savetovanja kako bi se uvodili obrazovni profili u skladu sa potrebama tržišta rada.


Leave a reply