
Koliko će nas koštati praznična trpeza?
Praznici su trenuci kada se svi okupe za prazničnom trepezom. A, ona će tokom predstojećih dana biti malo masna, malo posna s obzirom da su pred nama prvo 1. maj, pa Veliki petak, pa onda Uskrs. Oni koji poste tvrde da to nije ništa jeftinije. A onda iz već ispošćenog novčanika treba izvućipuno para za uskršnje pečenje i porodični ručak – najmanje 100 evra!
Ove praznike cu provesti rado, a da je skupo, skupo je, kaže jedna Nišlijka.
Treba na vreme skupiti novac i organizovati se za prazničnu trpezu. kod menje će biti sve po redu, kao i svake godine, kaže druga Nišlijka.
Za kilogram svežeg mesa trenutno treba izdvojiti od 500 do 900 dinara, a za kilogram pečenja 2200 dinara. Roštilj je nešto jeftiniji – oko 1000 dinara za kilogram. U roštilj radnjama ne očekuju velike gužve za prvi maj jer ljudi uglavnom sami roštiljaju. Oni koji u ponudi imaju prženu ribu najviše posla očekuju za Veliki petak.
Uveliko se Nišlije pripremaju i za Uskrs. Primetna je veća potražnja za jajima koja koštaju od 10 do 20 dinara.
Svi nešto traže bela jaja ove godine, kažu prodavci na pijaci.
Svemu nabrojanom treba dodati i piće, slatkiše, torte i kolače za sva tri dana pa kad se svedu računi biće potrebno više od trećine prosečne plate. A praznici su tek na početku meseca.