Zimski pozorišni festival za decu u Aleksincu završava se večeras proglašenjem najboljih i dodelom glavnih festivalskih nagrada. U pet festivalskih dana na sceni Doma kulture u Aleksincu predstavilo se pet pozorišnih predstava za najmlađe iz cele Srbije. A zadnje festivalske večeri publika i gosti slave sa domaćinom – Teatar 91 “napunio” je 30 godina!

Počelo je “Pinokiom kakvog još niste videli” Kraljevačkog pozorišta i velikim interesovanjem publike koja se uželela pozorišta. Narednih je dana ugostio pozorišne ansamble iz Beograda, Lazarevca, Vranja, a završava se svečano – i zbog dodele glavnih nagrada Četvrtog Zimskog pozorišnog festivala u Aleksincu i zbog proslave velikog jubileja za ovdašnje pozorište – Teatar 91.

U tih 30 godina, mnoge su bile dobre. Ali i loše, posebno ona ratna, 1999. A i ova prethodna – godina korone.

Puno je svetova na sceni u svom gradu ali i na gostovanjima u regionu oživeo mali ansambl iz malog grada na jug Srbije. Sećanja na tri decenije pozorišta, Teatar 91 deli sa publikom na festivalu, prikazivanjem dokumentarnog filma. I u godini u kojoj slavi 30.rođendan sprema nove predstave.

I tako – pozorište opet radi. Uprkos malim i velikim neprijateljima. Jer, da citiramo ono čime počinje istorijat na zvaničnoj internet stranici Teatra 91:

“Privlačnost pozorišta je u tome što u zamračenoj sali, kad se zavesa digne, počinje na pozornici da se dešava jedan život koji je u nečemu pomalo i naš.”