TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura VESTI

BEOGRADSKI BAROK U NIŠKOM KULTURNOM CENTRU

Ansambl “Beogradski barok” održaće koncert u Nišu, u Maloj sali Niškog kulturnog centra u subotu, 25. novembra sa početkom od 19 sati.

Kroz ovaj svojevrsni programski vremeplov kroz baroknu muziku, koji se ne viđa često u našem gradu, vodiće nas muzički ansambl Beogradski barok (Belgrade Baroque) koji ove godine slavi veliki jubilej – 20 godina od osnivanja.

Beogradski barok je osnovan na inicijativu violiniste Predraga Novovića koji je živeo i radio u Švedskoj i grupe studenata koji su aktivno učestvovali u radu Novovićeve barokne radionice u beogradskoj muzičkoj školi Josip Slavenski i na FMU u Beogradu. Beogradski barok čine muzičari koji se bave istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na koncertima u zemlji i inostranstvu (pozorište Confidancen Urliksdal (Stokholm), Timisoara Early Music Festival, Međunarodni festival čembala Čembalo živa umetnost, Festival rane muzike Studija za ranu muziku, Salzkammergut Festwochen, BELEF, Dani barokne muzike Novi Sad, Wonderfeel (Holandija), Međunarodna tribina kompozitora, Međunarodni festival kamerne muzike u Vršcu i dr).

Nastupaju:

Ana Cvetković-Stojnić – sopran, Marko Živković – tenor,

Milan Obradović – bariton, Karolina Beter – traverso flauta,

Katarina Aleksić i Katarina Popović – barokne violine,

Rastko Popović – barokna viola, Srđan Stanić – viola da gamba,

Jovana Topalov – čembalo.

Program:

Johann Sebastian Bach (1685–1750)

Sonata za viola da gambu i obligato čembalo u De-duru, BWV 1028

Klavijaturni koncert u ef-molu, BWV 1056

Schweigt stille, plaudert nicht, BWV 211 – „Kantata o kafi“

Ulaz je besplatan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com