субота, јул 13

EPS: POPUST ZA STRUJU OSTVARILO 1,87 MILIONA DOMAĆINSTAVA

0
41

Pravo na popust zbog uštede električne energije u oktobru ostvarilo je 1.870.469 domaćinstava, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

Kako se navodi, najveći popust od 40 odsto dobilo je 30 odsto domaćinstava, dok je za 12 odsto korisnika račun manji za 20 odsto.

„Od ukupno 3.201.628 domaćinstava koja su mogla da ostvare uštedu, više od 58 odsto smanjilo je potrošnju struje za više od pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne dve godine“, kazao je vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković.

On je naglasio da su najviše štedeli građani u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Smederevu. „Popusti su između ostalog i podsticajna mera za građane kako bi se odgovorno odnosili prema električnoj energiji, racionalno je trošili, čime ne samo da štedimo već i unapređujemo energetsku efikasnost. Prve uštede domaćinstava već su evidentirane u oktobarskom računu“, naveo je prvi čovek EPS-a i podsetio da su iznosi popusta uvećani u odnosu na prošlu godinu. U saopštenju se navodi da je dodatni popust ove godine i umanjenje od pet odsto ukoliko domaćinstva korišćenje električne energije u nižoj tarifi uvećaju za pet odsto, u odnosu na isti mesec prethodne godine. Tu pogodnost, kako se ističe, ostvarilo je 374.579 domaćinstava, odnosno 11 odsto. EPS naglašava da je u oktobru, osim što su građani ostvarili popust za racionalno korišćenje električne energije, i ukupna potrošnja domaćinstava manja za 8,75 odsto u odnosu na lanjski oktobar, odnosno za 20,16 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine.

 

 

Leave a reply