TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija VESTI

BRNABIĆ: ZAJEDNIČKI STAV SRBIJE I ZAPADNIH PARTNERA DA ZSO MORA BITI OSNOVANA (VIDEO)

Srbija je uvek spremna za dijalog i uvek će biti tu da razgovara sa Prištinom,  kaže premijerka Srbije. Ana Brnabić je u Dubaiju, gde učestvuje na Svetskom samitu vlada, rekla da Zajednica srpskih opština  mora biti formirana i da je to ovoga puta zajednički stav Srbije i zapadnih partnera, pre svega i EU i SAD.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i kada će se to desiti, premijerka je u Dubaiju, gde učestvuje na Svetskom samitu vlada, rekla da je Srbija je pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića pokazala koliko je spremna za dijalog, koliko je tolerantna i fleksibilna da bi održala stabilnost.

“U ovom trenutku na stolu je ZSO. Zaista je došlo krajnje vreme, a bilo je možda i pre pet godina, za implementaciju Briselskog sporazuma i osnivanje ZSO, a u aprilu će biti 10 godina. Ovaj put želim da se zahvalim našim partnerima na Zapadu zato što insistiraju na osnivanju ZSO na način na koji smo potpisali 2013. i 2015. godine, i kao što smo razgovarali krajem 2022. godine. Čini se da smo ovog puta na istom stanovištu”, rekla je Brnabić.

Bez obzira šta Aljbin Kurti kaže, naglasila je premijerka, zna se šta je potpisano i šta mora biti implementirano.

NADAMO SE TOKOM 2023. ZAVRŠETKU PREGOVORA O SLOBODNOJ TRGOVINI SA UAE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Dubaiju da se nada da će tokom ove godine biti završeni pregovori sa UAE o sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Brnabić je novinarima rekla da je za nju velika čast što se sastala sa predsednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom i prenela da su razgovarali o probudbljivanju saradnje Srbije i UAE i da je on zamolio da prenese velike pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.

“Nadamo se  da ćemo tokom 2023. završiti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i UAE, što bi za nas bilo veoma značajno. Podelio je sa mnom informaciju da je svaka zemlja sa kojom su potpisali sporazum o slobodnoj trgovini  utrostručila ili učetvorostručila obim saradnje već u prvoj godini nakon potpisivanja sporazuma”, rekla je Brnabić.

Ona je prenela da su razgovarali i o globalnim izazovima sa kojima se suoccavaju sve zemlje sveta, kao i naše, ali i o tome koliko može  dodatno da se produbi saradnja u oblasti IT,  veštačkoj  inteligenciji, biotehnologiji, istraživanju i razvoju nauke.

“To smo već definisali sporazumima o saradnji vlada dve zemlje, u maju prošle godine. Naša želja je da ta  saradnja ide još brže”, rekla je Brnabić, koja učestvuje u Dubaiju na Svetskom samitu vlada.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com