Odbornici Skupštine Grada Niša usvojili su da rashodi u budžetu budu smanjeni za 165 miliona dinara u odnosu na prvobitni planirani iznos i sada je 11.198 miliona dinara.

Odbornici Srpske napredne stranke su istakli da epidemija diktira finansijsku situaciju u gradskoj kasi jer mnogo projekata nije realizovano zbog korone i da je zbog toga obim budžeta smanjen za 1.46 odsto.

Iz opozicije poručuju da budžet pokazuje teško stanje u Nišu i da se smanjuju sredstva za razvoj grada a povećava za socijalu.

Odbornici su dali zeleno svetlo i da se poveća iznos transfera gradskim opštinama za 35 miliona pa je ukupan transfer 271 miliona.

 

Odbornici opozicije kritikovali su i veliki broj tačaka dnevnog reda koje su usvojene naknadno, kao dopuna. Usvajanje dnevnog reda trajalo je sat i 15 minuta..

Na sednici se raspravlja i o izmenama programa poslovanja Direkcije za javni prevoz, Niš stana, Narodnog pozorišta i SC Čair, kao i o  izmenama o planovima generalne regulacije područja u niškim opštinama, prosečnim cenama kvadrata nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu naredne godine, kao i o odluci o načinu regulisanja duga zakupaca gradskih poslovnih prostora za april, maj i jun ove godine.

Usvaja se i odluka o proširenju delatnosti JKP Gorica čija nadležnost od sada obuhvata održavanje zelenih površina na grobljima, što je bio posao JKP Mediana.

Odbornici će imenovati i Predraga Jelenkovića za novog direktora Narodnog univerziteta, kao i članove školskih odbora u nekoliko škola, zatim nadzornog odbora Ustanove Mare i Sportskog centra Čair i upravnog odbora odmarališta Divljana.

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.