TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

DA SE NE ZABORAVI! 25 GODINA OD NATO BOMBARDOVANJA

Na današnji dan, pre 25 godina, u 19,45 sati počeli su vazdušni napadi NATO snaga na tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju, u kojima je za 78 dana poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi. Odluka o bombardovanju doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana. Razlog za napad su bili, kako je obrazloženo, neuspešni pregovori u Rambujeu i Parizu o budućem statusu Kosova i Metohije.

Niš je prvi put napadnut 25. marta i jedan je od gradova koji je najviše puta bombardovan. Samo u jednom danu, 7. maja, kada je Niš bio zasut kasetnim bombama, poginulo je 16 ljudi, i to nedaleko od Tvrđavske pijace. Među njima i trudnica u sedmom mesecu trudnoće. Sirene koje su označavale dolazak NATO aviona oglasile su se u Nišu, ukupno 129 puta

Stovarište „Jugopetrola” bombardovano je 11. maja 1999. godine.   Rakete su ispaljene u trenutku dok su ruševine od prethodnog bombardovanja obilazili funkcioneri Dušan Matković i Gorica Gajević, predstavnici okruga, grada i novinarske ekipe.

Niš  je bio izložen vazdušnim napadima 52 dana, pet sati i 14 minuta.

Na grad su tokom bombardovanja ispaljena 324 razorna projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, osam grafitnih projektila, a zaostalo je i 48 neeksplodiranih bombi. Srušeno je oko 120 objekata, a više od 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com